Odvisnica, ki je zaradi zlorabe otrok pristala za zapahi

Filipova mama o trenutkih pred pokolom: "Tisti dan je govoril, da mora na psihiatrijo, ker 20 noči ni spal. Rekel je, da se bo ubil..."

R.T.
14. 1. 2020, 11.05
Posodobljeno: 14. 1. 2020, 11.47
Deli članek:

Etel Zavadlav je mati 25-letnega Filipa, ki je v soboto v središču Splita hladnokrvno umoril tri ljudi, stare znance policije in prekupčevalce z mamili. Prepričana je, da sin potrebuje psihiatrično pomoč.

Facebook
Filip in Etel Zavadlav

12 let pred usodnim sobotnim popoldnevom sta Filip in njegov brat, ki se trenutno nahaja na odvajanju v Črni gori poiskala pomoč in v prostorih splitske policije našla zatočišče. Trdila sta, da ju je mama pretepla. Takrat je Etel pristala za zapahi. Po podatkih omenjenega portala je v zaporu preživela 40 dni.

Portal Slobodna Dalmacija sicer piše, da je Center za socialno delo zabeležil deset primerov zlorabe otrok v tej družini. Zavadlavovima kljub temu niso odvzeli skrbništva nad tremi sinovi.

Spomnimo:

Filip Zavadlav, po njegovem profilu na facebooku sodeč sicer strasten pomorščak, je v soboto popoldne pograbil kalašnikovko in se podal na maščevalni pohod. Kot smo že poročali, sta na kraju umrla Marino Paić in Marin Boban, Jurica Torlak pa je pozneje umrl na operacijski mizi. 

Zaskrbljena in ne jezna

"Filip je moj sin, jaz pa sem daleč. Trenutno sem v Avstriji, ker tu delam že nekaj časa. Iz sebe sem. Izvedela sem povsem po naključju, na spletu in od takrat nisem nehala jemati pomirjeval. Ne morem se zbrati," je Zavadlavova povedala novinarjem hrvaškega portala Jutranji in dodala, da se bo v Split vrnila konec januarja, ko ji bodo to omogočili na delovnem mestu. 

"Sem jezna zaradi vsega? Ne, nisem jezna, temveč zaskrbljena, ker on zaradi strahu ni spal tudi 20 noči zapored. Tudi zločin je izvršil besen. Moški, ki jih je ubil, so ga terorizirali in mu sredi noči vdrli v stanovanje ter grozili z nožem: vse zaradi domnevnega dolga njegovega dve leti mlajšega brata, ki so ga prav tako vsake toliko pretepli," je izpostavila mama 25-letnega morilca, prej splitskega pomorščaka, in dodala: "Filipu so vzeli ves denar, ki ga je imel. Nujno je moral na ladjo, ker ni imel niti za hrano. Izgubil je osem kilogramov v mesecu dni".

Filipu oče preprečil, da bi odšel na psihiatrično kliniko

Leta 2014 naj bi Etel medtem ko je Filip iz cerkve ukradel skoraj 1500 evrov vredne predmete stražila vrata. Zavadlova trdi, da so to le "brezveznosti", o katerih pišejo mediji ter, da je to, da jo je Filip udaril "navadna laž". 25-letnika so takrat sicer obsodili na leto pogojne kazni, prav toliko je dobila tudi mati. 

Mama je poudarila, da njen sin potrebuje zdravniško pomoč in ne zapor. Izpostavila je, da se zaveda podpore več deset tisoč hrvaških državljanov, ki so maščevanje zaradi družinskih razmer sprejeli kot motiv za umore, ki jih je izvršil Filip. Izpostavila je, da nihče ni mogel niti slutiti, kaj so bo zgodilo tistega usodnega popoldneva. "Istega dne, ko je prišlo do umora, je hotel oditi v bolnišnico zaradi psihičnih težav. Govoril je o samomoru, da se bo vrgel pod vlak in podobno, nikoli pa o tako strašnem scenariju. Oče mu je preprečil, da bi si poiskal nujno psihiatrično pomoč, saj da naj bi se potem toliko težje zaposlil," je dodala pretresena mama. 

Sina slišala le nekaj ur pred aretacijo

Nazadnje je sina slišala le nekaj ur pred aretacijo, zmedeno je ponavljal: "Pridi, pridi, pridi čimprej". Tudi sama ne ve, kje je Filip dobil kalašnikovko, s katero je sodil trojici.

Težave z odvisnostjo

En od bratov 25-letnega morilca je zaradi odvisnosti na zdravljenju v Črni gori, drugi pa je prav tako zabredel v kriminalni svet in postal odvisnik. Tudi Etel je priznala: "Od leta 1983 sem odvisna od mamil. Prvo sem uživala marihuano in šele zadnja tri leta heroin".