incident

Nekdanji vojak priznal umor slovaškega novinarja in njegove partnerke

B.K.
13. 1. 2020, 14.08
Posodobljeno: 13. 1. 2020, 15.01
Deli članek:

Miroslav Marček, nekdanji slovaški vojak, je na sodišču v Bratislavi priznal umor takrat 27-letnega novinarja Jana Kuciaka in njegove partnerke Martine Kušnirove, poroča britanski časnik Guardian.

Reuters
Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so ustrelili 21. februarja 2018, na njunem domu v kraju Velka Mača.

Marček, ki so ga oblasti prijele oktobra leta 2018, je priznal, da je februarja 2018 na njunem domu v kraju Velka Maca v bližini Trnave umoril novinarja in njegovo partnerko. Za Kuciaka je bil usoden strel v prsni koš, Kušnirovo pa je morilec ustrelil v glavo.

Afera, ki je z oblasti odnesla takratnega predsednika slovaške vlade Roberta Fica, sicer seže še globlje. Poleg Marčeka so umora namreč obtoženi še neimenovani Marčekov pomagač, poslovnež Marian Kočner, ki naj bi umor naročil, neimenovani Kočnerjev prijatelj ter Zoltan Andruško, ki je že lani priznal, da je omogočil izvedbo umora in dobil 15 let zaporne kazni. Kočner in njegov sozarotnik zločina nista priznala.

S priznanjem si je Marček odprl pot za nižjo zaporno kazen, saj bi ga sicer najverjetneje zaprli do konca življenja.

Facebook
Jan Kuciak in njegovo dekle Martina.

Kuciak je umrl med raziskovanjem davčnih utaj. Zadnji članek, ki ga je objavil se je ukvarjal z zloglasnim poslovnežem Kočnerjem in njegovo namero za prevzem televizijske mreže TV Markiza. Pri tem naj bi mu pomagala celo slovaška obveščevalna agencija SIS. Kuciak je že pred tem večkrat pisal o Kočnerju, ki naj bi bil vpleten v kompleksno shemo davčnih utaj povezanih z davkom na dodano vrednost, med nakupom velikega števila luksuznih stanovanj. Po začetnih objavah mu je Kočner začel groziti, Kuciak pa je novembra 2017 proti njemu vložil prijavo. Policija se na prijavo ni ustrezno odzvala in je primer hitro zaključila brez posledic.