Zastopal ga bo vplivni odvetnik

Zavadlav bo enomesečni preiskovalni pripor preživljal na psihiatriji

R.T.
13. 1. 2020, 12.56
Posodobljeno: 13. 1. 2020, 18.54
Deli članek:

Filip Zavadlav, osumljeni za trojni umor v splitskem Varošu, danes ni bil v stanju, da bi na županijskemu državnem tožilstvu v Splitu podal izjavo. Razglasili so ga za neprištevnega in ga poslali na psihiatrični oddelek bolnišnice za zapornike v Zagrebu.

Facebook
Filip Zavadlav

Danes ob 10. uri naj bi Zavadlava zaslišali, tožilec Žarko Štrbac pa je po informacijah portala Slobodna Dalmacija, potem ko je uvidel, v kakšnem stanju je 25-letnik, poklical sodno psihiatrično izvedenko Dolores Britvić. Ta je po pogovoru z osumljenim ocenila, da njegovo dojemanje sobotnega incidenta ni racionalno. Kot piše hrvaški portal Jutranji, naj bi Zavadlav v pridržanju povedal, da ima samomorilska nagnjenja. Njegov odvetnik Brank Šerić je pozneje sporočil, da je Okrožno državno tožilstvo v Splitu v primeru Zavadlava, ki je osumljen trojnega umora, odredilo enomesečni preiskovalni pripor. Preživljal ga bo oddelku za psihiatrijo v bolnišnici za zapornike v Zagrebu.

Motiv: maščevanje

Brutalni umori v splitskem Varošu niso obračun kriminalnih skupin, so na novinarski konferenci potrdili policisti. Ne gre za obračun kriminalnih združb, gre pa za obračun s kriminalom, je mnenje hrvaške javnosti, ki je maščevanje zaradi družinskih razmer sprejela kot motiv za umore, ki jih je izvršil Filip Zavadlav (25). Pojavile so se tudi informacije o bratovi odvisnosti in dolgu, ki si ga je nakopal zaradi droge.

Brat na zdravljenju

Filip, strasten pomorščak, naj bi prehodno najavil, da bo po svoji vrnitvi z ladje obračunal s sicer starimi znanci policije in prekupčevalci mamil, ki so grozili njemu in terorizirali ostale družinske člane. Tudi Zavadlavova policijska kartoteka ni prazna: nasilje v družini, kraje in grožnje. Družinski člani so sicer od nedavnega po nadzorom Centra za socialno delo, ravno zaradi nasilja v družini. En od bratov 25-letnega morilca je sicer zaradi odvisnosti na zdravljenju v Črni gori, drugega, ki je prav tako zabredel v kriminalni svet in postal odvisnik, pa so policisti pripeljali na zaslišanje.

Kot smo poročali, sta na kraju umrla Marino Paić in Marin BobanJurica Torlak pa je pozneje umrl na operacijski mizi. Policija je vse tri žrtve v preteklosti že obravnavala zaradi več deset prekrškov in kaznivih dejanj. Filipu naj bi na žulj stopili, ker so zaradi dolga, ki si ga je zaradi droge nakopal njegov brat, nadlegovali tako njega kot brata in njegovo družino, tudi sicer pa naj bi šlo za ljudi, ki naj bi s svojim podtalnim delovanjem ustrahovali mesto.

Zavadlava so možje v modrem v preteklosti prijeli zaradi kraje, potem ko sta z mamo vlomila v cerkev. Zaradi nasilja v družini je bil obsojen na pogojno zaporno kazen. Na policijo ga je prijavil en od tamkajšnjih gej aktivistov, ker naj bi mu 25-letnikgrozil, tudi takrat so ga policisti izpustili. 

Skril kalašnikovko in se preoblekel

Po morilskem pohodu v Varošu se je po podatkih omenjenega portala Zavadlav preoblekel in skril kalašnikovko, s katero je trojici sodil. Ko so ga policisti prijeli, na sebi ni imel istih oblačil kot v času morilskega pohoda, zato informacije, da je po zločinu sedel v baru in čakal na aretacijo, ni točna. Zavadlav naj bi se sprva znebil dokazov in šele nato odšel v gostinski objekt, kjer so ga aretirali.

Še vedno ni jasno, kje je  dobil jurišno puško AK-47. Okvir kalašnikovke ima 30 nabojev, v soboto pa je jih je izstrelil 36, kar pomeni, da je povsem spraznil prvi okvir in vstavil drugega. Kot piše omenjeni portal, Zavadlavovi na policijo niso prijavili groženj s strani članov splitske kriminalne združbe.

Zastopal ga bo vplivni hrvaški odvetnik

Potem ko so uporabniki facebooka ustvarili skupino "Pravda za Filipa" ali "Pravica za Filipa", so stopili tudi v stik z vplivnim hrvaškim odvetnikom Brankom Šerićem. "Poklicali so me iz skupine "Pravda za Filipa", jaz pa sem se že obrnil na odvetnico, ki mu je bila dodeljena," je za hrvaški portal Index povedal Šerić in potrdil, da bo res zastopal 25-letnika. "V torek grem v Split," je še dodal.