Krvavo maščevanje v Splitu

Splitski mornar umoril tri ljudi, ker so ga trpinčili zaradi bratovega dolga?

S.R.
11. 1. 2020, 20.51
Posodobljeno: 12. 1. 2020, 10.33
Deli članek:

V središču Splita so včeraj odjeknili streli iz puške, v zgolj nekaj minutah so obležali trije moški. Dva sta umrla na kraju, eden pa je pozneje podlegel poškodbam. Zdaj je znanih več informacij o ozadju krvavega pokola.

STA
Pokol v središču Splita.

Trojni morilec, ki je včeraj sredi dneva pokosil tri moške, od katerih policija vsaj dva »dobro pozna,« je 25-letni mornar F. Z., poročajo hrvaški mediji. Hrvaški mediji so sprva neuradno poročali, da naj bi se na krvavi pohod podal, ker je trojica trpinčila njegovega brata, a so po zadnjih informacijah Slobodne Dalmacije zadnje mesece zaradi bratovega dolgatrpinčili njega. Ob približno 15.30 uri je v soseski Šperun obležala prva žrtev, ki je takrat tam sedela na motorju. Le nekaj minut pozneje je na Radmilovićevi ulici obležala druga, nato še tretja. Dvema ni bilo pomoči, medtem ko je tretji umrl na operacijski mizi v splitski bolnišnici. Brat morilca naj bi si pri žrtvah, ki naj bi bili preprodajalci droge, nakopal dolg. Morilec naj bi imel po neuradnih informacija Slobodne Dalmacije na spisku še četrto osebo, ki jo je iskal na njegovem domu, a te osebe ni našel.

Med žrtvami so se po poročanju portala Slobodna Dalmacija znašli Marino P., Jurica T. in Marin B., pri čemer sta Marino in Marin umrla na kraju dogodka, Jurica pa pozneje v bolnišnici. Morilca so po nekaj urah, potem ko so na teren poslali vse razpoložljive policijske sile, aretirali v enem od lokalov. Predal naj bi se jim povsem mirno. F. Z. se je sicer aprila vrnil z dela na ladji, kjer je preživel 14 mesecev. Šlo naj bi za mladeniča z urejenim življenjem, športnika, ki je v borilnih športih osvojil več medalj. Ko se je vrnil z ladje, naj bi se pri njemu oglasila trojica in mu grozila zaradi dolga. Septembra naj bi mu grozili z nožem, v zadnjih mesecih pa naj bi deloval precej razdraženo. 

Splitsko podzemlje

Kot poroča Index.hr, je bil Jurica T. star 38-let, leta 2004 pa je z motorjem povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri je življenje izgubila osemletna deklica. Obtožnica mu je očitala tudi, da deklici na kraju ni pomagal, ta pa je zaradi hudih poškodb umrla. Do leta 2008 je sedel v zaporu, a se je na prostosti hitro spet znašel na straneh črne kronike, ko ga je Adis B. med fizičnim obračunom s sekiro porezal po vratu. Spopad je preživel. Adisova hčerka, takrat stara 16-let, je bila v razmerju s 30-letnim prijateljem Jurice T. Adis je tega prijatelja napadel s sekiro, med obračunom pa jo je po vratu skupil Jurica. Policiji sta bila dobro znana tudi Marino in Marin, predvsem zaradi poslov z drogo. Oba naj bi bila člana splitskega kriminalnega podzemlja.

Dramatične razmere v Splitu so se po aretaciji dveh oseb umirile, zagotovo pa se še niso pomirila srca občanov, ki jih je policija pozvala, naj popoldne raje preživijo za zaprtimi vrati. Iz policije so opozorilo na nevarnost medtem preklicali.