Po zadnjih informacijah hrvaških medijev je imel pred pokolom težave z zakonom tudi Filip. Obravnavali naj bi ga zaradi več kaznivih dejanj, a ta naj ne bi bila povezana z drogo, temveč groženjami, tatvinami in nasiljem v družini. Bil naj bi sicer dober špornik, ki je v borilnih veščinah osvojil več medalj.

Bil je dan, ko mu je kot kaže dokončno prekipelo. Filip Zavadlav, po njegovem profilu na facebooku sodeč sicer strasten pomorščak, je pograbil kalašnikovko in se podal na maščevalni pohod. Kot smo že poročali, sta na kraju umrla Marino Paić in Marin Boban, Jurica Torlak pa je pozneje umrl na operacijski mizi. Po zadnjih informacijah hrvaških medijev pa je imel Filip v mislih še dve tarči, a sta moška odnesla celo kožo. Enega od obeh, Jerka M., so že med samim dogajanjem obiskali policisti in mu ponudili varovanje, a jih je zavrnil in si zavetje pred Filipom poiskal sam. 

Filipu naj bi na žulj stopili, ker so zaradi dolga, ki si ga je zaradi droge nakopal njegov brat, nadlegovali tako njega kot brata in njegovo družino, tudi sicer pa naj bi šlo za ljudi, ki naj bi s svojim podtalnim delovanjem ustrahovali mesto. Terorizirali naj bi zlasti bratovo družino, ki naj bi jo redno obiskovali in jim grozili. Po navedbah portala Index.hr naj bi bratova družina že tako živela v težkih finančnih razmerah.

Filip je po zločinu v družbi očeta in brata na specialce mirno počakal v enem od lokalov, kjer se jim je mirno predal. Po navedbah ene od očividk naj bi mu oče ob aretaciji prišepnil: »ne skrbi, vse se bo razvedelo.« Policija je aretirala tudi njegovega brata, da bi jim ta pojasnil ozadje dogajanja, a zaenkrat ni znano, ali je brat sploh vedel za Filipovo namero, da »pravico« vzame v svoje roke. V policijski akciji je sodelovalo več kot 150 policistov, je na današnji tiskovni konferenci pojasnil namestnik načelnika splitske policije Marko Srdarević. V pokolu sta bila po navedbah policije sicer poškodovana tudi dva avtomobila, v katerih so v času streljanja sedeli ljudje. Poleg Filipa in njegovega brata pa je policija zaslišuje še dve osebi. Ante Matković, vodja Sektorja kriminalistične policije, je pojasnil, da nista neposredno povezani z zločinom, a da imata o njem informacije.

pokol, split, hrvaška-policija
STA
Pokol v središču Splita.

Kdo so žrtve? 

Policija je vse tri žrtve v preteklosti že obravnavala zaradi več deset prekrškov in kaznivih dejanj, je na današnji tiskovni konferenci pojasnil načelnik splitske policije Dražen Vitez.

Kot smo poročali že včeraj, je moral 38-letni Torlak zaradi povzočitve prometne nesreče, v kateri je življenje izgubila osemletna deklica, tri leta presedeti v zaporu. Na motorju je v tistem usodnem trenutku poleg Torlaka sedel tudi znan splitski preprodajalec droge Vedran B. Ko je prišel na prostost, se je hitro znašel v drugem krvavem obračunu, iz katerega se je izvlekel z ureznino na vratu, prodajal je tudi mamila, pred nekaj leti pa so ga brutalno pretepli neznanci. Portal Slobodna Dalmacija poroča, da so mu čez glavo poveznili vrečo in ga premlatili s palicami. Reševalci so ga takrat komada pokrpali, napadlcev pa nikoli niso ujeli. Preprodajalec je bil tudi Paić s pomenljivim vzdevkom »Pajser.« Tudi on je že nosil policijske lisice. Za Bobana na drugi strani ni znano, ali je sodeloval v poslu z drogo, saj ga policija v povezavi s prekupčevanjem ni nikoli prijela, lokalnemu prebivalstvu pa je po navedbah portala znan predvsem po divjih vožnjah z motorjem.