konec sporazuma

Iran dokončno odstopil od jedrskega dogovora

B.K./STA
5. 1. 2020, 20.12
Posodobljeno: 5. 1. 2020, 20.17
Deli članek:

Iran ne bo več spoštoval jedrskega dogovora iz leta 2015, saj ocenjuje, da ga ta ne zavezuje več, je danes v izjavi sporočil Teheran. To pomeni, da bo država jedrski program nadalje razvijala brez omejitev.

Wikipedia
Jedrski reaktor

Iran med drugim ne bo več spoštoval omejitev pri bogatenju urana, uradno izjavo navaja iranska tiskovna agencija IRNA.

Maja 2015 je Iran po 12 letih spora z mednarodno skupnostjo podpisal sporazum o omejitvi jedrskega programa v zameno za odpravo številnih sankcij.  Med ključnimi točkami je bilo zmanjšanje števila centrifug za bogatenje urana in nižja stopnja bogatenja urana, ki bi zadostovala za delovanje jedrskih elektrarn, ne pa za jedrsko orožje.

Reuters
Sporazum so podpisale Kitajska, Francija, Nemčija, EU, Iran, Rusija, Združeno kraljestvo in ZDA.

Sporazum je Iran podpisal z Združenimi državami Amerike, Evropsko unijo, Nemčijo, Francijo, Združenim kraljestvom, Rusijo in Kitajsko. Ameriški predsednik Donald Trump je nato leta 2018 nelegalno izstopil iz dogovora in znova vzpostavlil gospodarske sankcije. Iran je takrat sporočil, da kljub temu ostaja zavezan sporazumu, kasneje pa je od svojih obvez postopoma odstopal.

Profimedia
Trump je ZDA enostransko umaknil iz sporazuma.

Današnja izjava Irana prihaja po ameriškem atentatu na vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija. Ta je bil ubit v petek v Iraku.