Odločitev

Iraški parlament zahteva umik ameriških vojakov iz države

B.K.
5. 1. 2020, 16.51
Posodobljeno: 5. 1. 2020, 17.06
Deli članek:

Po napadu ameriške vojske, v katerem je bil na iraških tleh ubit iranski general, so iraški poslanci odločili v prid umiku tujih vojakov iz države.

Reuters
Ameriški vojaki.

Iraški parlament je sprejel resolucijo v kateri zahteva umik vseh tujih sil iz svoje države. Parlament vlado prav tako poziva naj prepove vsakršno uporabo iraškega ozemlja, voda ali zračnega prostora, tujim akterjem, poroča britanski BBC.

Odločitev prihaja po tem, ko je ameriška vojska z napadom brezpilotnih letal na meji Iraka in Sirije, ubila iranskega generala Kasema Solejmanija, ki je vodil operacije islamske republike v tujini. V napadu na konvoj je umrl tudi namestnik poveljnika pro-iranske milice Sile za mobilizacijo ljudstva, Abu Mahdi al Muhandis. Iraška vlada je dejanje označila za grob poseg v suverenost države.

Združene države Amerike imajo sicer v iraku še vedno okoli 5.000 vojakov, večinoma svetovalcev iraški vojski. Če vsebino resolucije sprejme tudi vlada, bodo ti morali državo zapustiti.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer nedavno napovedal, da bo na Bližnji vzhod poslal okrepitve. Odnosi med državama so se namreč drastično poslabšali, Iran pa je napovedal maščevanje za Solejmanijev umor. Ameriški vojaki so sedaj poleg Iraka na bližnjem vzhodu prisotni še v Afganistanu, Bahrajnu, Jordaniji, Katarju, Kuvajtu, Omanu, Saudovi Arabiji, Siriji, Turčiji in v Združenih Arabskih emiratih.

Iran se bo še bolj umaknil iz jedrskega sporazuma

Iran je medtem napovedal nadaljnji umik iz mednarodnega jedrskega sporazuma. Iransko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo vlada še danes dokončala peti korak v okviru večstopenjskega načrta, v skladu s katerim se namerava Iran umakniti iz delov jedrskega sporazuma. Jedrski sporazum so sicer prve zapustile ZDA.

"V svetu politike vse stvari vplivajo druga na drugo," je po dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Teheranu Abas Musavi. Ob tem ni podrobneje razkril, kaj točno bo naslednji korak, niti kdaj bo objavljen.