Svet

V Venezueli novi samorazglašeni predsednik

B.K./STA
5. 1. 2020, 20.01
Posodobljeno: 5. 1. 2020, 20.07
Deli članek:

Tokrat le parlamenta.

Profimedia
Samooklicani venezuelski predsednik Juan Guaido (na sliki).

V Venezueli naj bi parlament danes ponovno izvolil Juana Guaidoja za svojega predsednika. A varnostne sile vodji opozicije, ki se je lani razglasil za začasnega predsednika države, niso dovolile v parlamentarno poslopje. Za novega predsednika parlamenta se je tako razglasil Guaidojev rival Luis Parra.

Januarja lani se je Guaido razglasil za predsednika države. Zmago na volitvah si je sicer lastil aktualni predsednik Nicolas Maduro, a ga je venezuelska opozicija označila za nelegitimnega in ni priznala rezultatov volitev.

Guaido je današnje postopanje varnostnih sil označil za "parlamentarni puč". Policija je namreč vstop v poslopje parlamenta preprečila vsem opozicijskim poslancem, pa tudi novinarjem. Parra se je medtem po megafonu razglasil za novega predsednika parlamenta.

Guaido bi za ponovno izvolitev v parlamentu potreboval 84 glasov v 167-članskem parlamentu. V zadnjem letu dni mu je sicer podpora med ljudmi občutno upadla, saj ga je decembra podpiralo 39 odstotkov Venezuelcev, kar je občutno manj od 63 odstotkov na višku priljubljenosti.