PONOS SLOVENIJE

FOTO: Najbolj visokoleteča dinastija v Sloveniji - družina Prevc

Ž.K.
5. 1. 2020, 19.30
Posodobljeno: 5. 1. 2020, 19.35
Deli članek:

Vnovični preboj bratov Prevc v sam vrh smučarskih skokov je izvrstna iztočnica za malce podrobnejši oris družine, ki čisla zdrav razum in trdo delo.

Mediaspeed
Mati Julijana Prevc je steber družine in medijsko najmanj izpostavljena.

Težko bi rekli, da je družina Prevc tipična slovenska družina. Julijana, ki je otroštvo preživljala v Svetem Tomažu nad Praprotnim, in Božidar oziroma Darko, ki je doma iz Dražgoš, imata kar pet otrok: Peter, Cene, Domen, Nika in Ema so rojeni v obdobju 17 let in z gotovostjo lahko trdimo, da v domu ene najbolj priljubljenih slovenskih družin nikdar ni dolgčas. Na dosedanja vprašanja novinarjev, ali je življenje v tako številni družini kaj težje, je mama Julijana bolj ali manj z začudenjem odgovarjala, da tako pač je. Mogoče tudi zato, ker sama izhaja iz družine, kjer so bili štirje otroci. Čeprav bi bilo logično pomisliti, da se pri Prevčevih vse vrti okoli skokov na smučeh, pa je iz dosedanjih intervjujev, ki sta jih za medije dala mama in oče Prevc, razbrati, da ni tako. »Ko so fantje prišli z novoletne turneje, pri kosilu niso govorili o skokih, ampak o vsakdanjih stvareh. Doma ni skakalec, doma je sin in brat,« je mama Julijana po eni od preteklih novoletnih skakalnih turnej povedala o Petru in njegovih bratih. Vzgoja, ki so je bili in so je še deležni otroci v družini Prevc, temelji na trdem delu, poštenju in vztrajnosti, je večkrat povedala mama Julijana, ter na načelu, »da znajo pomagati drug drugemu, da znajo stvari tudi deliti«.

instagram
Slika, s katero je Peter Prevc oznanil rojstvo sina Ludvika in pripisal: »Začela se je pisati nova zgodba.«

Družina na prvem mestu

Ob tem je marsikoga presenetilo, da tudi v letih, ko je Peter dosegal največje uspehe in je bil praktično nepremagljiv, staršev ni bilo na nekaterih največjih tekmah. Mama Julijana je že v tistem obdobju pojasnila, da nekaterih odmevnih zmag ni spremljala niti prek TV-zaslonov, ker pač za to ni bilo časa. Ko je Peter kot drugi Slovenec pokoril vso svetovno konkurenco na znamentiti novoletni turneji štirih skakalnic, so bile v družini Prevc na prvem mestu druge reči. »Tekem novoletne turneje si nisem ogledala niti po televiziji. Najmlajši hodita k verouku in imeli so zaključek adventne akcije. Nesli sta hranilnike. Nika je bila kolednica, po maši so imeli pico. Ne moreš prikrajšati otroka za takšen dogodek. Imajo tudi svoje stvari. Sem si pa tekmi v živo ogledala v Planici. Butarico je v cerkev zato nesla najmlajša, Ema, ki je ostala doma, saj je rekla, da se bo v Planici dolgočasila. Ona pravi, da ne bo skakala,« je leta 2016 v enem od intervjujev povedala mati Prevc in nato pojasnila vlogo vere v njihovi družini: »Vera je način življenja, za katerega se posameznik odloči. Vzgojeni smo bili v tem duhu, to prenašamo naprej, to je naš način življenja. Morajo biti prazniki, prelomnice v življenju. Imamo veliko otrok, veliko sorodstvo, tako da je že praznovanj ob prejemanju zakramentov veliko.«

Reuters
Božidar (Darko) Prevc je tudi sodnik za smučarske skoke.

Poslovni uspeh

Oče Božidar Prevc je v mladosti treniral smučarski tek, novinarji pa so izbrskali tudi podatek, da se je znal pognati po strmini skakalnice Bregarca v Dolenji vasi, ki jo je zasnoval inženir Stanko Bloudek. Njegov rekord je 23,5 metra – kritična točka Bregarce pa je 25 metrov. Več uspehov je Božidar Prevc dosegel v poslu. V lasti ima dva uspešna salona s pohištvom; enega v ljubljanskem BTC, drugega v Dorfarjih, kjer je tudi sedež podjetja. Svojo kariero je začel kot trgovski potnik za podjetje Alples, nato pa se je leta 1994 odločil za samostjno poslovno pot. »Obiskoval sem različne trgovine s pohištvom. Všeč mi je bilo njihovo delo in sem si rekel, da bi to počel tudi sam. Ravno v tistem času je začel nastajati BTC in tako se mi je ponudila priložnost za odprtje salona.« Ko so ga povprašali, kaj šteje za svoj največji poslovni uspeh, je odgovoril, da je to dejstvo, da je podjetje na trgu, na katerem je borba vsako leto hujša, preživelo. Leta 2000 so salon odprli tudi v Slovenj Gradcu, a je deloval le tri leta, nato pa so ga bili zaradi slabega prometa prisiljeni zapreti. A v zadnjih letih gre podjetju, katerega glavna dejavnost je prodaja kuhinj, odlično. Glede na poslovna poročila promet podjetja Prevc vsako leto zraste za okoli deset odstotkov in je leta 2018 presegel 2,5 milijona evrov. Vsaj delček zaslug za tako dobro poslovanje podjetja si lahko prilastijo tudi slavni »skakalni« otroci Prevc, ki se zadnja leta pojavljajo v vseh oglasnih akcijah za salone pohištva, njihovi obrazi pa so tudi na skoraj vseh slikah, ki jih najdemo na spletnih straneh podjetja.

Arhiv revije Zvezde
Peter in Mina sta povezana tudi poslovno, prek podjetja Peter Prevc, d. o. o.

Uspešna blagovna znamka

Poslovno žilico očitno goji tudi Peter Prevec, ki je lastnik podjetja Peter Prevc, d. o. o., njegovo ime pa je tudi zaščitena blagovna znamka. Ima svoj logotip, ki se pojavlja predvsem na oblačilih, ki jih lahko njegovi oboževalci kupijo prek spleta. Skrbnica njegove blagovne znamke je njegovo dekle in dolgoletna spremljevalka Mina Lavtižar, ki je očitno zelo talentirano in delavno dekle. Poleg tega, da skrbi za blagovno znamo Petra Prevca, je učiteljica smučanja, igra klavir in je prava mojstrica priprave slaščic. Tako ureja svojo facebook stran Minin cukr, kjer redno objavlja slastne recepte, najboljše pa je zbrala in izdala v knjižni obliki z naslovom Minini cukri. A največ sladkosti in radosti v življenje Mine Lavtižar in Petra Prevca te dni zagotovo prinaša mali Ludvik, sin, ki se jima je pridružil junija 2018. Ko so našega najboljšega skakalca povprašali, kakšen vzgojitelj je, odgovoril: »Jaz ne vem, kakšen sem kot očka, to se bo pokazalo čez 15 let, ko otrok odraste. Nisem se izobraževal zelo na tem področju, ampak sem bolj spontan vzgojitelj,« ter dodal, da si najbolj želi, da bi sinu predal vrednote, ki jih je bil deležen sam: »Da bo pošten otrok in da bo vmes čim več stvari probal.«

FAcebook
Nika Prevc

Senca soja medijskih žarometov

Peter je že okusil, kako kruto je lahko življenje v soju žarometov, zato svojega sina skrbno skriva pred širšo javnostjo. Petru je namreč veliko težav povzročil intervju, ki ga je podal po zaključku neuspešne sezone 2017/2018 in v katerem je izrekel nezaupnico trenerju Goranu Janusu in njegovi ekipi, s katero so v preteklosti dosegli največje uspehe. Na Petra se je usul plaz kritik: od tega, da je Janusu zaril nož v hrbet, do tega, da je nehvaležen, in še kaj. A vodstvo smučarske zveze je stopilo na stran našega skakalnega šampiona in vrh stroke zamenjalo. Naš šamipon se je kasneje sicer malce posul s pepelom in izjavil, da je morda v tistem trenutku izrekel preveč, a hkrati dodal, da izrečenega ne obžaluje.

Zavarovalnica Triglav
Ceneta Prevca so označili tudi za srce na dveh nogah.

Lepa bera uspehov

Peter se je po letih šampionskega skakanja, ki mu je prineslo pet medalj na svetovnih prvenstvih, vključno z naslovom svetovnega prvaka v poletih, dve olimpijski medalji, naslov skupnega zmagovalca v svetovnem pokalu leta 2016 ter male globuse za polete v letih 2014, 2015 in 2016, moral soočiti s slabšimi rezultati in poškodbami. Največ težav mu je leta 2018 povzročila poškodba gležnja, zaradi katere je moral na dve operaciji in dolgo okrevanje. Začetek letošnje sezone pa je zanj prinesel vnovičen stik z najboljšimi in uvrstitve na stopničke, za katere večina Slovencev meni, da mu pripadajo.

Reuters
Domen Prevc je najmlajši od bratov.

Domen Prevc

Na tekmah svetovnega pokala je v dobri družbi, saj tekmujeta tudi njegova brata Domen in Cene. Domen je star komaj 20 let, a je na tekmah svetovnega pokala že pravi veteran. Prvič je v družbi najboljših nastopil leta 2014, ko se je pomeril na tekmah celinskega pokala, star komaj 16 let pa je leta 2015 prvič nastopil na tekmah svetovnega pokala. Kljub mladosti je pokazal izjemen talent in je do danes zbral že deset uvrstitev na stopničke oziroma  pet zmag. Največ uspehov je doživel leta 2016, ko sta blestela skupaj s Petrom. Osebni rekord ima pri zavidljivih 245,5 metra, postavil ga je marca lani v Vikersundu. Med vsemi brati Prevc velja za najbolj gibljivega, njegova brata sta razkrila, da naj bi se brez težav celo z glavo dotaknil tal.

Reuters
Peter z nagrado za zmago na novoletni turneji

Cene Prevc

Cene Prevc je od vseh treh bratov vsaj na videz še najmanj zagnan skakalec. A kljub temu je v celinskem pokalu nanizal nekaj lepih uspehov in z vztrajnostjo se je tudi letos prebil v reprezentanco, ki bo barve Slovenije zastopala v drugem delu letošnje novoletne turneje. Končal je gimnazijo v Kranju in se vpisal na fakulteto za elektrotehniko, za katero pa je v enem od intervjujev dejal, da mu je vseeno, ali jo bo končal ali ne. V svetovnem pokalu večjih uspehov še nima, so si ga pa tako gledalci kot vodilni pri organizaciji FIS zapomnili po tem, da mu je po zaletišču pomotoma odneslo eno od smuči, na start pa mu jo je prinesel kar Walter Hofer, direktor tekem v smučarskih skokih.

Facebook
Mina je izdala knjigo receptov za pripravo slaščic.

Nika Prevc

Nika Prevc se je kot bratje začela ukvarjati s skoki, nato pa se je očitno odločila zgledovati še po očetu in začela še teči na smučeh. Tako zdaj uspešno nastopa tako v skokih kot v nordijski kombinaciji; leta 2018 je v tej disciplini postala državna prvakinja v kategoriji do 16 let, lani pa je tudi v skokih v svoji kategoriji osvojila naslov državne prvakinje. Zmagovanje je družini Prevc očitno prirojeno.