Požari, dim, vročina, močan veter

V Avstraliji padel nov vročinski rekord: »Tako vroče je, da imamo občutek, da umiramo«

A.S.
19. 12. 2019, 10.19
Posodobljeno: 19. 12. 2019, 15.27
Deli članek:

V Avstraliji so drugi dan zapored zabeležili najbolj vroč dan v znani zgodovini. V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so oblasti med drugim danes razglasile izredne razmere zaradi bojazni, da bo vročinski val prispeval k širjenju gozdnih požarov.

Profimedia
Ljudje nosijo zaščitne maske.

V torek so v Avstraliji zabeležili najbolj vroč dan v znani zgodovini s povprečno temperaturo 40,9 stopinje Celzija, kar je za 0,6 stopinje Celzije več od rekorda iz leta 2013. Ni trajalo dolgo, rekord je včeraj zopet padel. Povprečna temperatura je znašala 41,9 stopinje Celzija. Nizka vlaga v zraku, močni sunki vetra in pomanjkanje padavin pa so že tako težke vremenske pogoje še poslabšali. 

Profimedia
Po Avstraliji pustoši na stotine požarov.

Oblasti v Novem Južnem Walesu so razglasile sedemdnevne izredne razmere. Ena od prebivalk je novinarjem britanskega časnika BBC povedala: "Tako vroče je, da imamo občutek, da umiramo". Gasilci se na tem območju že več tednov borijo z okoli 100 požari. Polovica od teh se širi nenadzorovano, premierka omenjene zvezne države Gladys Berejiklian pa je pojasnila, da so se za razglasitev izrednih razmer odločili zaradi poslabšanja že tako katastrofalnih pogojev. »Največja skrb je ravno nepredvidljivost ob močnih vetrovih in izjemno visokih temperaturah,« je danes povedala novinarjem. 

Zaradi dolgega sušnega obdobja se Avstralija že zadnje tri mesece bori s številnimi požari. Od septembra so požari uničili več kot 800 domov, življenje pa je izgubilo šest ljudi. Letos se je sezona požarov začela več kot mesec prej kot običajno.

Tudi pri Sydneyu, sicer glavnemu mestu Novega Južnega Walesa, ni nič drugače. Že pred časom se je več manjših požarov združilo v t.i. mega požar, ki je uničil 400 tisoč hektarjev zemlje in mesto zavil v dim. Močan veter s sunki do 100 kilometrov na uro pa bi lahko le še okrepil požare. Tudi danes naj bi temperature v omenjenem avstralskem mestu dosegle 41 stopinj Celzija, zahodno od Sydneya pa pričakujejo tudi do 45 stopinj Celzija. 

Profimedia
Sydney je zavit v dim.

Izredni vremenski pogoji pa so na družbenih omrežjih sprožili številne kritike zaradi neučinkovitega spopadanja s podnebno krizo. Med drugim je bil kritik deležen tudi premier Scott Morrison, ki se je ravno med nevzdržnimi pogoji odpravil na počitnice na Havaje. Več kot 500 ljudi je protestiralo pred njegovim domom. 

Profimedia
Avstralski premier Scott Morrison je izzval številne kritike.

Tudi po zvezni državi Queensland severno od Novega Južnega Walesa zobe kaže 70 požarov. Oblasti so že v sredo evakuirale prebivalce več deset gospodinjstev.