»okvare na krmilnih mehanizmih, zavorah in blažilnih sistemih«

FOTO: Smrtonosni stroji, ki so jih na slovenske ceste spustili podkupljivi tehnični pregledniki

S.R.
19. 12. 2019, 09.08
Posodobljeno: 19. 12. 2019, 09.14
Deli članek:

Osebna, tovorna in priklopna vozila, ki so jih na slovenske ceste v zameno za podkupnino spustili tehnični pregledniki, brez izjeme niso opravila izrednega tehničnega pregleda.

PU Ljubljana
Izreden tehnični pregled zaseženih vozil.

Kot smo že poročali, so ljubljanski kriminalisti konec novembra stopili na prste podkupljivim ponudnikom tehničnih pregledov. Ti so v zameno za lažna potrdila o tehnični brezhibnosti vozil prejemali podkupnine, ki so segale vse do 1200 evrov, pri čemer je bila višina podkupnine odvisna od vrste vozila in napak na njem. Na cesti so se posledično znašla tudi vozila z resnimi tehničnimi pomanjkljivostmi.

Policija lopovščine, s katero so ogrozili življenja uporabnikov slovenskih cest, sumi osem tehničnih preglednikov pri enem od ponudnikov pregledov na območju Ljubljane. Šlo naj bi za podjetje Avto-mat iz Škofljice. Štirim osumljencem so takrat odvzeli prostost, preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča pa je nato zoper četverico odredil sodno pridržanje. 

PU Ljubljana
Izreden tehnični pregled zaseženih vozil.

Niso za na cesto

Kriminalisti so prejšnji teden zaključili tudi z izvajanjem izrednih tehničnih pregledov spornih 12 osebnih, 19 tovornih in 7 polpriklopnih vozil, ki jih je policija zasegla, danes sporoča tiskovna predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec. Na izrednem tehničnem pregledu je »padlo« vseh 38 vozil, pri čemer so pri večini ugotovili kritične napake, zaradi česar je njihova udeležba v cestnem prometu predstavljala nevarnost za ostale udeležence v prometu. »Še posebej kritična so bila večja tovorna vozila, ki so imela okvare na krmilnih mehanizmih, zavorah in blažilnih sistemih,« še sporoča Golecova. Pri izvajanju tehničnih pregledov je poleg kriminalistov in tehničnih preglednikov sodeloval tudi inšpektor za promet in predstavnik Agencije za varnost prometa. 

Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in informacij, na podlagi katerih bodo dodatno obveščali pristojno državno tožilstvo.