ZGODBE, KI JIH PIŠE ŽIVLJENJE

Kako naj 84-letna ženska sama skrbi za nepokretnega moža?

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
19. 12. 2019, 06.50
Deli članek:

O izjemno velikih potrebah po namestitvi v domovih upokojencev in pomanjkanju kapacitet se v zadnjem času govori veliko. Kakšne pa so zgodbe ljudi, ki mesece, nekateri celo leta čakajo na svoje prosto mesto, svojo streho nad glavo?

Dreamstime
Nekateri potrebujejo 24-urno nego in oskrbo, svojcev pa nimajo.

Dom upokojencev Ptuj naj bi kmalu začel graditi novo enoto v Žabjaku. Za parcelo so odšteli nekaj več kot pol milijona evrov (z davkom). Ocenjena vrednost investicije je 14 milijonov evrov, polovico bo dom zagotovil iz lastnih sredstev, polovico pa z najemom kredita. Da bi investicija stekla, si morajo pridobiti še soglasje ministrstva za delo, po predhodnem pozitivnem mnenju ministrstva za finance, česar pa za najetje sedem milijonov evrov vrednega kredita še nimajo. Kot poudarja direktorica Doma upokojencev Ptuj Jožica Šemnički, realne življenjske potrebe prosilcev najbolje kažejo, kako nujna je gradnja in potreba po dodatnih kapacitetah. Prav zaradi tega je po njenem mnenju investicija v Žabjaku še kako potrebna, pa četudi bo v ceni storitve zajet kredit. Trenutno na sprejem v Dom upokojencev Ptuj čaka 461 prosilcev, čakalna doba pa je od nekaj mesecev do dveh let za enoposteljno sobo (pokretni – oskrba I). »Najhitreje se spreminja stanje na negovalnih enotah za nepokretne, torej nekaj mesecev. Prosto mesto moramo pogosto zapolniti s tako imenovanimi prednostnimi sprejemi, ko center za socialno delo ugotovi, da oseba v domačem okolju nima nikogar – svojcev –, ki bi poskrbel zanjo in je povsem odvisna od pomoči in postrežbe. Pogosto so to primeri, ko jih po končanem zdravljenju ne morejo odpustiti v domače okolje, kjer so živeli sami,« ugotavlja direktorica DU Ptuj.

KO PREPROSTO NIMAŠ KAM ...

Prosta mesta se mnogokrat zapolnijo s prednostnimi sprejemi, ko center za socialno delo ugotovi, da oseba v domačem okolju nima nikogar, ki bi poskrbel zanjo, in je povsem odvisna od pomoči.

Tako na Centru za socialno delo Spodnje Podravje kot v ptujski bolnišnici in Domu upokojencev Ptuj ugotavljajo, kako velik je problem pomanjkanja namestitev v institucionalnem varstvu, predvsem za tiste posameznike, ki bodisi nimajo svojcev bodisi ostanejo nepokretni čez noč. In takšnih je veliko. Predstavljamo dva konkretna primera (seveda brez osebnih podatkov), ki kažeta, v kakšnih stiskah se znajdejo ljudje, ki dobesedno nimajo kam: samostojno ne morejo živeti, po drugi strani pa njihovo zdravstveno stanje ni takšno, da bi potrebovali bolnišnično oskrbo, domovi pa zanje nimajo prostora. »Gospa je trenutno hospitalizirana v ptujski bolnišnici, na internem oddelku. Je nepokretna, inkontinentna, po mnenju psihiatra ima tudi blago kognitivno motnjo in priporoča se namestitev na negovalni oddelek. Do zdaj je živela sama, otrok nima. Zaradi močnega poslabšanja zdravstvenega stanja samostojno več ne more bivati. Potrebuje 24-urno nego in oskrbo, a svojcev nima. Drugi primer je gospod, ki je trenutno na okrevanju v zdravilišču. V kratkem bo odpuščen, je nepokreten, že prej je bil invalid, brez ene noge. Živi skupaj z ostarelo 84-letno ženo, ki je srčni bolnik. Otrok nimata. Potrebuje 24-urno nego in varstvo, česar pa mu žena več ne more omogočiti, zato druge možnosti, kot je namestitev v institucionalno varstvo, nima.« Predstavljeni zgodbi sta dve izmed mnogih, ki kažejo na potrebe po dodatnih kapacitetah v domovih upokojencev nasploh. Gre za dopisa, ki ju je pred nekaj dnevi CSD Spodnje Podravje naslovil na Dom upokojencev Ptuj, ki pa ima prav tako omejene kapacitete. Ta dva dopisa, pa tudi številni drugi, pa se končajo z besedami: »Zaradi vsega navedenega menimo, da je namestitev v vaš dom za omenjeno osebo nujna in vas prosimo za prioritetno obravnavo.« Direktorica doma pa: prav vsakemu želimo pomagati, kolikor je v naši moči, a tudi naš dom ima omejeno število postelj.

KOLIKO BO KREDIT PODRAŽIL BIVANJE V DOMU UPOKOJENCEV PTUJ?

Po izračunih doma, bi bila cena za osnovno oskrbo, ki bi pokrivala tudi investicijske stroške gradnje v Žabjaku, po investicijskem načrtu 23,28 evra. Trenutno znaša oskrba I na Ptuju in v Muretincih 18,85 evra, v Juršincih in Kidričevem pa 19,88 evra na dan. »Prepričana sem, da so tisti, ki čakajo na dom, pripravljeni plačati tudi kak evro več, da le dobijo svoje mesto. Za primerjavo: cena v enoti CSO Ormož – Sveti Tomaž je že zdaj 23,72 evra. V javni mreži so tudi koncesionarji, najvišje cene za enako storitev pa so denimo v Centru starejših Črnuče, in sicer kar 34,47 evra na dan, v Domu starejših Škofljica pa 32,32 evra. Zgovoren je še en podatek: podjetje Senecura bo gradilo domove, 300 mest naj bi jih stalo 25 milijonov evrov, kar znese 83.000 evrov na mesto. Naš investicijski načrt pa predvideva 14 milijonov evrov za 200 postelj, torej 70.000 evrov na posteljo. Je torej res bolje, da gradijo tujci?«

TRENUTNO NA NAMESTITEV V DOM UPOKOJENCEV PTUJ ČAKA 461 PROSILCEV

V oskrbi petih enot Doma upokojencev Ptuj je trenutno 700 stanovalcev iz 49 slovenskih občin. Največ je občanov občine Ptuj, in sicer 243, sledijo Koprčani, ki jih je 105.41 je občanov Kidričevega, 28 Vidma pri Ptuju, 26 iz Majšperka, en manj je občan Markovcev, 22 iz Gorišnice ... V dnevnem varstvu je trenutno osem oseb, cena za 8 ur pa je odvisna od oskrbe. Na listi čakajočih je trenutno 461 prosilcev, od tega 190 iz Upravne enote Ptuj in 271 iz drugih upravnih enot – občin celotne Slovenije. Od teh je 306 vlog za enoposteljno sobo.