Sezona lova

Opozorilna tabla pri naselju: pazite, ste v območju lova

Senka Dreu / Štajerski tednik
18. 12. 2019, 20.15
Deli članek:

Kdor živi na podeželju, je vajen odmaknjenih strelov iz lovskih pušk, precej manj običajno pa je videti skupine lovcev v neposredni bližini naselij.

S.D.
Tabla, ki je v Gočovi, na regionalni cesti Lenart–Ptuj, opozarjala na območje lova in nevarnost naleta divjadi.

Oktober, november in december že tradicionalno veljajo za glavno lovsko sezono, ko je dovoljen lov na večino divjadi, zato ne preseneča, da je v tem času večkrat slišati poke iz pušk. Na ravnicah Pesniške doline, v neposredni bližini naselja Gočova v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah, kjer so lovili malo divjad, pa se je večja skupina lovcev, opremljenih s puškami, oblečenih v odsevne jopiče in v spremstvu psov, sprehajala tudi po regionalni cesti. Zanimalo nas je, ali je to dovoljeno in koliko metrov od hiš lahko lovci lovijo. Zakon o divjadi in lovstvu v svojem 44. členu o prepovedih pri opravljanju lova govori o uporabi lovskega orožja na skupinskih lovih; iz zapisanega izhaja, da lovci ne smejo loviti bližje kot 50 metrov od naselij in zaselkov, kar v praksi pomeni, da vam lahko pridejo tako rekoč na dvorišče, če imate dovolj veliko. Zato se najbrž upravičeno postavlja vprašanje, ali je 50 metrov od naselja primerna zakonska razdalja za lov.

NA LOV NISO DOLŽNI OPOZORITI

Lovske nesreče so v Sloveniji sicer zelo redke. V Podravju se ne spomnijo nobene, v kateri bi bil poškodovan človek, občasno pa jo skupi kakšen lovski pes.

Lov je med drugim prepovedan tudi v parkih, na pokopališčih, v ograjenih vrtovih, nasadih, sadovnjakih, drevesnicah, na njivah in območju industrijskih objektov, na otroških in športnih igriščih, na označenih sprehajališčih, na kopališčih ter na javnih cestah in progah, pojasnjujejo na Lovski zvezi Slovenije, kjer poudarjajo, da se vsak lov vedno izvaja izjemno previdno, k varni rabi orožja pa lovce zavezuje tudi zakon. Pri krovni lovski organizaciji hkrati svetujejo, da ob sumu, da lovci ogrožajo varnost, takoj obvestimo policiste ali lovske inšpektorje. Lovci z organizacijo skupinskega lova lahko seznanijo policijo ali lovsko inšpekcijo, niso pa tega dolžni storiti, kakor tudi niso zavezani k opozarjanju, da na nekem območju izvajajo lov. Torej jim opozorilnih tabel sploh ni treba postavljati, ampak je to zgolj njihova dobra volja oziroma, kot pravijo na LZS, »odraz odgovornega pristopa lovcev, ker z njim obvestijo ostale uporabnike prostora in cest, da na območju lovijo. Pravočasno opozorjeni vozniki so tako pozornejši pri vožnji in lažje reagirajo na divjad, ki prečka cesto, sprehajalci, rekreativci in kmetje pa predhodno vedo, da bodo lahko srečali lovce, da lahko zaslišijo pok puške in tako dalje«.

SEZONA SE JE ZAČELA Z NESREČO

Spomnimo, da se jesenska sezona skupinskih lovov letos ni začela najbolje, saj jo je zaznamovala huda lovska nesreča, ki je skoraj terjala človeško življenje. V gozdu pri Žužemberku je namreč proti koncu oktobra lovec ustrelil drugega lovca oziroma se je njegova krogla najbrž odbila od skale ali debla in pri tem pomembno spremenila kot svojega leta. Triinšestdesetletnega moškega s prestreljeno roko in zlomljenim rebrom so reševalci s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali v UKC Ljubljana, kjer je prestal operacijo. Preiskava, kako je prišlo do nesreče, še poteka. Na LZS so takoj po nesreči pri Žužemberku zagotovili, da lovci pri izvajanju lova skrbno sledijo pravilom ravnanja in love izvajajo z največjo mero previdnosti in po strogo določenih pravilih skupinskega lova.