Prej, Potem

Kako močan pečat je na njih pustilo desetletje preizkušenj?

Si. R.
19. 12. 2019, 06.50
Deli članek:

Še malo in bomo stopili v novo desetletje. Pregledali smo kako so se vidni posamezniki spremenili v zadnjih letih in kaj je zaslužno za dodatne gubice na njihovih obrazih.

STA
Borut Pahor

Nekateri so povili otroka, drugi odšli v pokoj, tretjim se je kariera vzpenjala v nebo.

BORUT PAHOR

Razliko v letih pri predsedniku republike je kljub njegovi vitalnosti mogoče zaslediti. Predvsem se je na obraz zarezala kakšna gubica več. Nedvomno so za to poskrbele tudi skrbi, ki mu jih je prinesla funkcija predsednika vlade, ki jo je opravljal pred desetimi leti. Smo pa med pregledom fotografij opazili, da se je Pahor v tistem času držal precej bolj resno kot danes, ko stoji v čevljih predsednika države.

STA
Janez Janša

JANEZ JANŠA

Janez Janša v letu, ko je dahnil usodni da, in deset let kasneje. Leta so prinesla svoje, nekaj tudi načrtovanje političnih strategij in afera Patria, ki je v tem desetletju na njem pustila morda celo največji pečat in začrtala marsikateri premik. Janša je leto pred koncem prejšnjega desetletja doživel poraz na volitvah, se tri leta kasneje za eno leto vrnil na položaj predsednika vlade, odtlej pa mu neugodni volilni rezultati narekujejo ždenje v opoziciji.

Profimedia
Karl Erjavec

KARL ERJAVEC

Piše se leto 2009, leto, ko se je vnela afera kante, ki so Erjavca naposled tudi odnesle s položaja ministra za okolje, leto, ki si ga bomo zapomnili po vprašanju: »Sem odgovoren za vsako kanto?« Erjavca je nato zaznamovalo obdobje ministrovanja na ministrstvu za zunanje zadeve, v vladi Marjana Šarca pa je pristal na ministrstvu za obrambo.

STA
Marjan Šarec

MARJAN ŠAREC

Leta 2009 smo bolj kot za ime Marjan Šarec vedeli za Ivana Serpentinška, komični lik, ki ga je na veselicah upodabljal trenutni premier. Naslednje leto je Šarec kandidiral za župana Kamnika in zmagal. Zmago je ponovil tudi čez štiri leta, nato pa je sledil še skok na mesto predsednika vlade.

Bobo
Zoran Jankovič

ZORAN JANKOVIĆ

Ves čas zadnjih deset let je bil Zoran Janković ljubljanski župan. A je vmes še ustanovil stranko Pozitivna Slovenija, zmagal na volitvah, poskušal sestaviti vlado, nato pa ga je z vrha stranke izrinila Alenka Bratušek. V vseh teh letih so Jankoviću pripisali številne afere, od afere Stožice, afere s farmacevtko, afere Gratel …

Mare Vavpotič
Ljudmila Novak

LJUDMILA NOVAK

Leta 2009 je Novakova postala evropska poslanka in tam ostala do leta 2014, znova pa je bila na ta položaj izvoljena letos. Vmes je poleg funkcije predsednice NSi opravljala funkcijo ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu, v stranki pa ubrala pot odmika od stranke SDS.

STA
Miro Cerar

MIRO CERAR

Cerar je bil v zadnjih desetih letih večkrat imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka, leta 2010 je prejel zlato hruško za izvirno slovensko poučno knjigo Kako sem otrokom razložil demokracijo. Leta 2014 je ustanovil svojo stranko in zmagal na volitvah. Mandat je končal predčasno in v vladi Marjana Šarca zasedel položaj zunanjega ministra. Ne pozabimo, da je letos s partnerico Mojco povil hčerko.

bobo
Dimitrij Rupel

DIMITRIJ RUPEL

S koncem prejšnjega desetletja se je končala tudi Rupljeva dolgoletna kariera ministra za zunanje zadeve. Nato ga je takratni predsednik vlade Borut Pahor imenoval za posebnega odposlanca za zunanje zadeve in svetovalca v kabinetu predsednika vlade. Sledila sta odstop s položaja in zaposlitev na ministrstvu za zunanje zadeve. Rupel je vmes pisal knjige in urejal zbornike, na primer Železo in žamet ali Od kulture do države: slovenska državnost in Evropska unija po koncu hladne vojne in Zadnjih sto let (1917–2017): kratka zgodovina od jugoexita in sloexita do katalexita (2017).

Sašo Švigelj
Marjan Podobnik

MARJAN PODOBNIK

Marjan Podobnik je v zadnjih desetih letih največ deloval na področju nepremičnin v Srbiji. Leta 2015 je začel aktivno sodelovati s Centrom biotehnike in turizma Grm Novo mesto in Visoko šolo za upravljanje podeželja Grm, predvsem pri postavljanju temeljev za Gospodarski grozd za podeželje na temelju poslovne filozofije Zaupanja vreden. Oktobra 2018 pa je bil znova izvoljen na mesto predsednika SLS.

STA
Danilo Türk

DANILO TÜRK

Ob prehodu na to desetletje je Danilo Türk opravljal funkcijo predsednika republike. Po podatkih Wikipedie je 29. marca 2011 v Nemčiji prestal operacijo na prostati zaradi »malignega bolezenskega tkiva«. Konec naslednjega leta je izgubil predsedniško bitko z Borutom Pahorjem, leta 2016 pa je kot kandidat Slovenije neuspešno kandidiral za funkcijo generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov.

Nikola Miljković
Milan Kučan

MILAN KUČAN

Prehod v novo desetletje je Kučana zaznamovalo s poimenovanjem »stric iz ozadja«, kakor ga je poimenoval Borut Pahor v enem izmed televizijskih nastopov, ko mu je svetoval odstop z mesta predsednika vlade. Istega leta je javno pozval Zorana Jankovića, da kandidira na parlamentarnih volitvah, kasneje pa je javno podpiral tudi Alenko Bratušek. Odtlej je glavna funkcija prvega slovenskega predsednika uživanje pokoja.

Sašo Švigelj
Dejan Židan

DEJAN ŽIDAN

Židan se je v to desetletje zapisal predvsem kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer je »vztrajal« dolgih osem let in kamor je prišel kot nekdanji direktor Panvite, ki ji je bolezen prašičji reprodukcijski in respiratorni sindrom tik pred njegovim odhodom dodobra zdesetkala živali. Nekdanji urednik revije Reja prašičev pa je v trenutni vladi prevzel vodenje državnega zbora, vmes pa je postal tudi predsednik Socialnih demokratov.

Reuters
Donald in Melania Trump

DONALD IN MELANIA TRUMP

V naš pregled smo uvrstili tudi svetovno znano Slovenko in zeta, Donalda in Melanio Trump. Ameriški milijarder se v desetih letih ni kaj dosti spremenil, medtem ko je Melania pošteno spremenila vsaj slog oblačenja in ga priredila primernosti prve dame ZDA, sodbo o ostalih spremembah pa prepuščamo vam.