Nečloveški pogoji

Migranti prvi sneg dočakali tudi v natikačih, stanje zaskrbljujoče

A.S.
3. 12. 2019, 15.08
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 18.50
Deli članek:

V Bosni in Hercegovini je sneg že pobelil tla, to pa predstavlja precejšnjo težavo prebežnikom, ki brez zimskih oblačil in strehe nad glavo čakajo še nižje temperature.

V improviziranem taborišču Vučjak pri Bihaču več kot 600 ljudi zmrzuje že več tednov. Nekateri šotori so se pod težo snega zrušili, ljudje pa so povsem premraženi. Nekateri so prve snežinke dočakali v poletnih natikačih in brez zimskih oblačil.  

Podobno stanje je tudi pred glavno avtobusno in železniško postajo v Tuzli, piše bosanski portal Avaz. Zimska oblačila, ki so jih za migrante tekom noči priskrbeli prostovoljci, so bila do jutra povsem premočena. Nekateri so kar na postaji zanetili ogenj in se tako pogreli. "Opozarjali smo, da bo prišlo do tega, težav niso reševali. Ljudje so obremenjeni, strah jih je njihove usode, saj bo vsak naslednji dan hladnejši," je povedal en od prostovoljcev. 

"Ni jim treba dajati denarja. V kolikor ga ponudite enemu, 150 drugih zgolj gleda. Morate razumeti, da so to ljudje iz krvi in mesa, borijo se za svoje življenje. Mnogi se vračajo iz Bihača, bivajo v Tuzli in si želijo v Srbijo," pripovedujejo tamkajšnji prostovoljci, ki so si prizadevali za odprtje alternativnega sprejemnega centra, njihovi načrti pa so splavali po vodi zaradi nasprotovanja lokalnih prebivalcev.