Zakon

Avstrija prepoveduje herbicid glifosat

B.K.
3. 12. 2019, 14.00
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 16.20
Deli članek:

Avstrija bo postala prva država članica Evropske unije, kjer bo prepovedan ta kontroverzni herbicid.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Julija je avstrijski parlament uzakonil prepoved spornega herbicida glifosat. Popolna prepoved naj bi začela veljati s prvim januarjem 2020, poroča portal Euractiv.

Avstrijski parlament je tako deloval proti načrtom Bruslja, kar bi po mnenju avstrijske vlade lahko otežilo dejansko izvajanje zakona. Evropski parlament je namreč decembra leta 2017 obnovil licenco za prodajo glifosata v Evropski uniji, za pet let. Avstrijska prepoved bi tako lahko bila potencialno v neskladju z evropskimi pravili in bi lahko padla na sodišču.

Kritiki herbicida sicer poudarjajo, da je Avstrija doslej dobila le dva komentarja glede prepovedi, enega od komisije in drugega od italijanske vlade, a da nobeden izmed njiju ni bil dolg, ter da nanju vlada ni dolžna odgovoriti.

Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo ter Svetovna zdravstvena organizacija sta pred časom zatrdili, da glifosat človeku ni nevaren. Mednarodna agencija za raziskave rakavih obolenj pa je v lastnih študijah obratno zaključila, da je glifosat "najverjetneje rakotvoren".

Glifosat so sicer doslej že prepovedali na nekaterih lokalnih ravneh. V Franciji se je za prepoved v svojih mestih odločilo več županov, ki pa se zdaj soočajo s tožbami vlade. V Sloveniji je uporabo glifosata na javnih površinah prepovedala občina Ljutomer.