Prst uperili v Netflix

FOTO: Poljaki ogorčeni, ta serija jih je spravila iz tira

A.S.
12. 11. 2019, 10.21
Posodobljeno: 12. 11. 2019, 10.34
Deli članek:

Poljski premier Mateusz Morawiecki je na ameriškega ponudnika filmov in drugih video vsebin prek spleta Netflix naslovil kritiko. Prepričan je, da dokumentarna serija »The devil next door« o nacističnih koncentracijskih taboriščih ne upošteva vseh zgodovinskih dejstev.

Profimedia
Vhod v zloglasno nacistično taborišče Auschwitzu, kjer so nacisti ubili okoli 1,1 milijona ljudi.

Morawiecki je izpostavil, da so na zemljevidu v dokumentarni seriji koncentracijska taborišča označena znotraj današnjih poljskih meja. To po njegovih besedah napačno predstavlja Poljsko kot odgovorno za krute zločine, ko pa je bila država v drugi svetovni vojni pod nemško okupacijo.

Reuters
Premier Mateusz Morawiecki je svoje kritike izrazil tudi na twitterju.

Nemške sile so 1. septembra 1939 napadle Poljsko, kar je označilo začetek prvega dne 2. svetovne vojne. Slabo oborožena poljska vojska se ni dolgo upirala. Po desetih dneh napadov se je Varšava vdala. 

Poljski premier je izvršnemu direktorju družbe Netflix Reedu Hastingsu sporočil, da je pomembno »spoštovanje spomina in ohranjanje resnice o 2. svetovni vojni in holokavstu«. V Netflix je uperil prst, da je »silno nenatančen« in ponudnika multimedijskih vsebin obtožil, da »preoblikuje zgodovino«. Svoje sporočilo za Hastingsa je objavil tudi na twitterju in dodal fotografijo zemljevida Evrope leta 1942 in izpoved Witolda Pilckega, ki je bil prostovoljno zaprt v Auscwhitzu in je pisal o svojih težkih izkušnjah, potem ko je uspešno pobegnil.

»Verjamem, da tega niso storili namerno,« je Morawiecki zaključil. 

Nemci so zgradili koncentracijska taborišča (vključujoč z Auschwitzom), kjer je bilo ubitih več milijonov ljudi, največ je bilo Judov. Podobna usoda je doletela tudi večino poljskih Judov. Lani pa je Poljska obsodila jezikovno politiko, ki namiguje, da je država odgovorna za grozodejstva nacistične Nemčije. 

Predstavniki Netflixa so novinarjem Reutersa povedali, da se zavedajo kritik, ki so doletele dokumentarno vsebino.