Požari v Avstraliji

FOTO: Ogenj na obrobju Sydneya. Je bil podtaknjen?

G.G./STA
12. 11. 2019, 09.30
Posodobljeno: 22. 2. 2023, 07.24
Deli članek:

Požar na vzhodni obali Avstralije so se približali Sydneyu, kjer so razglasili izredne razmere.

Twitter / Eileenღ
Pogled iz četrti Parramatta v Sydneyu.

V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so oblasti prebivalce na ogroženih območjih, kjer živi okoli šest milijonov ljudi, pozvale, naj zapustijo domove, preden se ob močnem vetru in visokih temperaturah požari razširijo. Po vsej zvezni državi je bilo danes (ko je pri nas ura devet je tam že večer) zaprtih več kot 600 šol, več nacionalnih parkov, velja popolna prepoved kurjenja na prostem.

Najbolj problematičen je požar na severu Sydneyja. Gasilci so s posebnimi letali po drevesih in strehah pršili snov, ki naj bi upočasnila širjenje požarov. Oblasti sicer ne pričakujejo, da bo požar neposredno ogrozil prebivalce mesta, so pa izdale opozorilo zaradi gostega dima. Preiskovalci bodo preverili domneve, da je bil požar podtaknjen.

Slovenski popotnik, ki se trenutno nahaja v bližini avstralskega mesta Newcastle, nam je povedal: "Upajmo, da so vsa opozarjanja in senzacionalistično poročanje avstralskih medijev odveč in da bomo noč preživeli mirno."

Vodja gasilcev v Novem Južnem Walesu Shane Fitzsimmons je že v torek dopoldne po lokalnem času posvaril, da bo v trenutnih razmerah težko ustaviti ogenj. "Na severni obali Novega Južnega Walesa že gori več večjih požarov, mnogi med njimi divjajo na več kot 100.000 hektarjih površin," je še povedal. Veliko ljudi je zapustilo območje, a nekateri so ostali. Te je Fitzsimmons danes opozoril, da je za številne že prepozno, da bi odšli. "Tistim, ki so še tam, sporočam, da je marsikje že prepozno za odhod in da je zdaj edina možnost, da poiščejo zatočišče," je dejal.

V preteklih dneh so v požarih v Avstraliji umrli trije ljudje, uničenih je bilo tudi najmanj 150 domov.