Protesti

Madrid se ne bo pogovarjal s Katalonci

B.K.
20. 10. 2019, 10.58
Posodobljeno: 20. 10. 2019, 11.01
Deli članek:

Španska vlada je zavrnila poziv katalonskega predsednika k pogovorom.

Profimedia
Podporniki neodvisnosti so ulice zavzeli v odziv na visoke zaporne kazni za katalonske politike, ki so organizirali referendum o neodvisnosti.

Španske oblasti so zavrnile poziv katalonskega predsednika Quima Torre, ki je v soboto pozval k pogovorom med katalonskimi voditelji in špansko vlado. Poziv k pogovorom je bil predlagan kot morebiten način za ustavitev protestniškega nasilja, ki je izbruhnilo po tem, ko je špansko sodišče na povprečno devet let zapora obsodilo več katalonskih voditeljev, ki so leta 2017 sodelovali pri organizaciji referenduma o neodvisnosti.

Obsodba, ki je bila nepričakovano ostra, je izzvala množične demonstracije. Najhuje je bilo v petek, ko so številni protestniki zažigali zabojnike za smeti, uničevali poslopja in se spopadali s policijo. Ranjenih je bilo več kto 180 ljudi.

»Španska vlada poudarja, da problem Katalonije ni neodvisnost, ki se ne bo zgodila, saj ni legalna, niti je ne podpira večina Kataloncev, ampak skupno bivanje,« je dejal španski premier Pedro Sanchez.

Torra je kasneje protestnike pozval k umirjenosti, vlado pa obtožil, da nima »nobenega predloga za Katalonijo.«

Na referendumu o neodvisnosti leta 2017 je sicer sodelovalo dobrih 43 odstotkov vseh katalonskih volivcev, ki so z več kot 92 odstotki podprli pot h katalonski neodvisnosti.