V današnjih spopadih na severu Sirije je bilo sicer ubitih 14 civilistov, skupaj je število civilnih žrtev naraslo na najmanj 52.

"Po zagonu naše operacije smo se soočili z grožnjami, kot so gospodarske sankcije in embargo na prodajo orožja. Tisti, ki mislijo, da si bo Turčija premislila zaradi teh groženj, se resno motijo," je dejal Erdogan v televizijskem nagovoru.

Več zahodnih držav, med njimi Francija in Nemčija, je sporočilo, da bodo zaradi turške ofenzive proti Kurdom začasno zaustavile dobavo orožja Ankari.

Erdogan je o tem po telefonu že govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Kanclerko je pozval, naj pojasni njihovo stališče in ali so res zavezniki v okviru zveze Nato. Ob tem je zavrnil kakršnokoli posredovanje med Turčijo in kurdsko milico YPG. "Kdaj ste videli, da je država sedela za isto mizo s teroristično skupino," je dejal.

angela merkel
Profimedia
Kanclerka je Erdogana pozvala, naj zaustavi ofenzivo na severu Sirije, saj bi lahko vodila v nadaljnjo destabilizacijo regije in ponovni pojav skrajne skupine IS.

Kanclerka pa je Erdogana pozvala, naj zaustavi ofenzivo na severu Sirije, saj bi lahko vodila v nadaljnjo destabilizacijo regije in ponovni pojav skrajne skupine IS, so sporočili iz njenega urada.

Turška vojska je v sredo sprožila ofenzivo proti Sirskim demokratičnim silam (SDF), v kateri večino predstavlja kurdska milica YPG. Turčija ima milico za izpostavo kurdskih upornikov, proti katerim se bori na svojem ozemlju, zahodne sile pa so sodelovale s SDF kot glavno kopensko silo v boju proti skrajni Islamski skupini (IS).

Turška vojska naj bi sicer skupaj s svojimi pridruženimi milicami v Siriji v soboto prevzela nadzor nad obmejnim mestom Ras al Ain, danes pa še nad mestom Tal Abjad.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo danes v spopadih ubitih najmanj 14 ljudi, skupaj je bilo tako od srede ubitih najmanj 52 civilistov. Observatorij je danes še sporočil, da je bilo od srede ubitih tudi več kot 100 borcev v vrstah SDF, več kot 70 borcev milic, ki sodelujejo s Turčijo, in osem turških vojakov.

Turško obrambno ministrstvo sicer trdi, da sta bila ubita le dva njihova vojaka. Erdogan pa je danes sporočil, da so ubili 440 borcev YPG, v spopadih pa je umrlo še 18 turških državljanov.

Turčija želi z operacijo Izvir miru vzpostaviti 30-kilometrsko tamponsko območje ob turško-sirski meji, kamor bi lahko preselili tudi sirske begunce, ki so se pred državljansko vojno zatekli v Turčijo.

ZDA bodo s severa Sirije umaknile do tisoč vojakov

Ameriški predsednik Donald Trump je ukazal umik do tisoč vojakov s severa Sirije, je danes sporočil ameriški obrambni minister Mark Esper. Kdaj točno bodo umaknili vojake, minister ni pojasnil.

Esper je v pogovoru za televizijo CBS pojasnil, da je s Trumpom govoril v soboto in da mu je naročil namenski umik sil s severa Sirije. Za Fox News je dodal, da bodo umaknili manj kot tisoč vojakov.

"Ne morem podati točne časovnice, ker se spreminja vsako uro," je povedal. Želijo namreč zagotoviti varen umik in da se ob tem ne zaostrijo razmere.

Turška vojska je v sredo sprožila ofenzivo proti Sirskim demokratičnim silam (SDF), v kateri večino predstavlja kurdska milica YPG. Turčija ima milico za izpostavo kurdskih upornikov, proti katerim se bori na svojem ozemlju, zahodne sile pa so sodelovale s SDF kot glavno kopensko silo v boju proti skrajni Islamski skupini (IS).

Trumpa so zaradi napovedi umika ameriških sil obtožili, da je pustil na cedilu svoje zaveznike v boju proti IS.

Turške sile so v petek po navedbah Pentagona obstreljevale ameriške vojake v bližini meje. Ob tem je obrambno ministrstvo posvarilo, da so ZDA pripravljene nemudoma odgovoriti na agresijo.

"Vidimo, da je zelo verjetno, da ostanejo ameriške sile ujete med dvema nasprotujočima si vojskama, kar je zelo nevzdržna situacija," je dejal Esper za CBS.

Zaradi turške ofenzive proti Kurdom je več držav že napovedalo embargo na orožje oziroma sankcije. Ameriški finančni minister Steven Mnunchin je v petek sporočil, da je Trump odobril, ne pa še aktiviral nove sankcije proti Turčiji.

Zaradi spopadov na severu Sirije se razmere na območju zaostrujejo, doslej je svoje domove po podatkih Združenih narodov zapustili že 130.000 ljudi, to število pa bi lahko naraslo na 400.000. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je v spopadih od srede umrlo najmanj 52 civilistov.