V nevarnosti

V sirskem taborišču pripadnikov Islamske države tudi britanski otroci

A.S.
13. 10. 2019, 10.18
Posodobljeno: 13. 10. 2019, 14.05
Deli članek:

Otroci kot so Amira, Heba in Hamza so v nevarnosti, vse, kar si želijo pa je to, da bi se lahko vrnili domov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Turčija je obnovila letalske napade in topniško obstreljevanje kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, kjer je bil zadnje mesece mir, sedaj pa se ponavlja podoba iz časa izbruha sirske državljanske vojne, ko več tisoč civilistov beži pred nasiljem.

V kampih pripadnikov IS širom države pa se medtem nahaja na tisoče otrok. Njihovi starši so podpirali teroristično organizacijo, države, kjer so se rodili pa jih nočejo sprejeti, piše BBC.

V enem od taborišč so našli tri otroke iz Londona. Njihovi starši in starejši sestri so se Islamski državi pridružili pred petimi leti, umrli pa so v spopadih. Otroci kot so Amira, Heba in Hamza so v nevarnosti, vse, kar si želijo pa je to, da bi se lahko vrnili domov.

Amira je deklica, ki je skorajda pozabila, kdo sploh je. London je zapustila pri petih letih, sedaj pa se ne spomni niti babičinega imena. Heba šteje le osem let, brazgotine na njenem telesu pa pričaju o nasilju, ki ga je pretrpela. Otroci angleško govorijo le, ko so sami.

Sedaj, ko se območju približujejo turške sile, so otroci zopet v nevarnosti. BBC je britansko vlado obvestil, kje se nahajajo, njihova usoda pa je prepuščena na milost ali nemilost evropskih držav. 

Iz taborišča na severu Sirije pobegnile družine pripadnikov IS

Kurdske oblasti so sicer sporočile, da je iz taborišča Ain Isa, v katerem je nameščenih več tisoč družin pripadnikov Islamske države, pobegnilo 785 svojcev džihadistov.Ob tem so Združene narode in koalicijo pod vodstvom ZDA, ki se bori proti IS, pozvale, naj takoj posredujejo, da bi preprečili katastrofo, katere posledice ne bodo omejene samo na Sirijo.