Zanimivosti

To so najdražji čaji na svetu: tudi 1300 evrov za gram

P.R.
13. 10. 2019, 16.20
Deli članek:

Ste med ljubitelji toplega napitka in se v teh hladnih večerih radi predate omamnim vonjavam in okusom iz tople skodelice? Predstavljamo vam čaje in čajčke, pri katerih vas v stanje, verjetno podobno omami, najprej spravi njihova cena.

Dreamstime
DA HONG PAO, 1300 evrov za gram

DA HONG PAO, 1300 evrov za gram

Da, prav ste prebrali – gram tega čaja stane okoli 1300 evrov in zagotovo spada med najdražje na svetu. Gre sicer za oolong čaj, ki je pravzaprav nekaj vmes med zelenim in črnim čajem. Izvira iz hribovja Wuyi na Kitajskem, predela, ki je tudi sicer poznan po vrhunskih čajih. Zakaj je v resnici čaj Da Hong Pao, ki v prevodu pomeni »velika rdeča obleka«, tako drag? Pridelujejo ga namreč iz 350 let stare rastline, na svetu pa je takšnih le še šest primerkov. Obstajajo sicer cenejše različice čaja, pripravljenega iz potaknjencev te rastline, a tudi te dosegajo vrtoglave cene.

VINTAGE NARCISSUS, 6000 evrov za kilogram

Kot že ime pove, se tudi tale samovšečnež med čaji uvršča na lestvico najdražjih. Tako kot Da Hong Pao tudi ta oolong čaj izvira iz kitajskega hribovja Wuyi, vendar pa se s tako zasoljeno ceno ponaša zaradi skrivnosti, ki krožijo o njem. Gre namreč za edinstven primerek čaja, ki je spravljen v pol stoletja stari škatli. Zabojnik s čajem je pred 60 leti začel svoje popotovanje proti Singapurju in zamenjal ogromno lastnikov, preden se je vrnil v Hongkong. Tam je škatlo odkupil skrivnosti zbiratelj.

Dreamstime
VINTAGE NARCISSUS, 6000 evrov za kilogram

Tie Guan Yin, 2700 evrov za kilogram

»Železna boginja usmiljenja«, kot se imenuje še ena različica oolong čaja, se ponaša s cvetličnim okusom in z dejstvom, da se lahko en odmerek uporabi kar sedemkrat, šele zatem izgubi svojo aromo. Čaj pridelujejo na Kitajskem, kakopak, in sicer v Anxiju, okrožju v provinci Fujian.

Panda Dung, 3100 dolarjev za 50 gramov

Ta specifični zeleni čaj se je na trgu pojavil šele leta 2011. Za njim stoji kitajski podjetnik An Yanshi, ki je dobil idejo, da bi ceno svojega čaja zasolil s prav posebnim gnojilom. In kaj bi bilo lahko bolj posebno kot pandini iztrebki? Ta simbolna žival Kitajske ima namreč zelo posebno prebavo, saj absorbira le malo tistega, kar zaužije. Preostanek seveda izloči skozi iztrebke, ki so bogati s hranilnimi snovmi in vlakninami.

Dreamstime
Tie Guan Yin, 2700 evrov za kilogram