Okasta kačjeglavka

»Če vidite to ribo, ki lahko diha na kopnem, jo takoj ubijte,« jih opozarjajo

S.R.
11. 10. 2019, 09.06
Posodobljeno: 11. 10. 2019, 09.54
Deli članek:

Invazivno tujerodno ribo okasto kačjeglavko, ki lahko vdihuje zrak in preživi na kopnem, so zdaj odkrili že v 15 ameriških zveznih državah.

Reuters
Okasta kačjeglavka

Okasto kačjeglavko (Channa argus) so v zadnjem mesecu prvič opazili tudi v ameriški zvezni državi Georgia, zaradi česar so oblasti javnost nemudoma pozvale, naj jo v primeru, ko se z njo srečajo, nemudoma pokončajo. »Takoj jo ubijte« in »NIKAR JE NE IZPUŠČAJTE NAZAJ,« so bili v torkovi izjavi za javnost nedvoumni na oddelku za naravne vire v Georgii. 

Reuters
Okasta kačjeglavka

Gre sicer za sladkovodno ribo, ki izvira z območja Evrazije in je značilna predvsem za Kitajsko, Rusijo ter Severno in Južno Korejo. Spada med 15 najbolj invazivnih vrst rib na svetu, v Sloveniji in njeni okolici pa je po do zdaj znanih podatkih še nismo zasledili. Videti je sicer razmeroma neškodljivo, pri čemer lahko njen slok in pikast trup zraste tudi do 90 centimetrov v dolžino. V resnici gre za nenasitnega plenilca, ki lahko zdesetka lokalne populacije rib, dvoživk, rakov in drugih avtohtonih živalskih vrst. Hkrati je pri zaščiti svojih mladičkov izjemno agresivna. Posamezna samica, ki se drsti večkrat na leto, letno izleže približno 100.000 jajčec. Ko je enkrat prisotna, je lahko njen učinek na lokalni ekosistem hitro uničujoč. Evolucija je poskrbela, da se ponaša tudi z dihalnimi organi, s katerimi lahko vdihuje zrak, zaradi česar lahko več dni preživi tudi zunaj vode, v tem času pa se lahko »splazi« tudi v druge bližnje vodne vire. 

Okasto kačjeglavko so v Evropi prvič zaznali leta 1956 na območju nekdanje Češkoslovaške. V tamkajšnje vodne vire jo je poskušal namerno vnesti človek sam, a je nespametna poteza na srečo »padla v vodo.«