Po invaziji

Trump dopustil turško invazijo, zdaj pa bi posredoval med Turki in Kurdi

G.G./STA
11. 10. 2019, 07.15
Posodobljeno: 11. 10. 2019, 07.24
Deli članek:

Predsednik ZDA Donald Trump je najprej dal Turkom zeleno luč za napad na Kurde, zdaj pa bi posredoval v sporu med Turki in Kurdi.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump je že z mislimi v predvolilni bitki.

Teh napadov ne bi bilo, če Trump v nedeljskem telefonskem pogovoru ne bi popustil pod pritiskom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in umaknil ameriških vojakov s predvidene poti turške ofenzive proti ameriškim zaveznikom Kurdom, ki so se več let uspešno borili proti teroristom Islamske države (IS).

Trumpova izdaja Kurdov je naletela na splošne obsodbe v Washingtonu, kritizirajo pa ga tudi krščanski voditelji, ki so ga doslej odločno podpirali kljub vsem moralnim pomanjkljivostim.

Turčija je medtem v četrtek obnovila letalske napade in topniško obstreljevanje kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, kjer je bil zadnje mesece mir, sedaj pa se ponavlja podoba iz časa izbruha sirske državljanske vojne, ko več tisoč civilistov beži pred nasiljem.

Turki naj bi osvojili 11 vasi, glavni boji pa potekajo okrog mesta Tal Abjad. Po poročanju sirskega observatorija za človekove pravice je doslej umrlo deset civilistov in 29 kurdskih borcev.

Združeni narodi le "globoko zaskrbljeni"

Varnostni svet ZN na izrednem zasedanju v četrtek ni bil sposoben sprejeti soglasne izjave. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi nasilja, peterica evropskih držav - Francija, Velika Britanija, Nemčija, Belgija in Poljska - pa je v New Yorku zahtevala konec turške ofenzive.

Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) je v četrtek ocenil, da je turška ofenziva doslej z domov pregnala že najmanj 70.000 ljudi.