Zanimivosti

Dobrodošli v destinaciji Jeruzalem – Slovenija

Oglasno sporočilo
11. 10. 2019, 09.05
Posodobljeno: 11. 10. 2019, 09.52
Deli članek:

Preko Ljutomersko-ormoških in Slovenskih goric, s stoterimi vinskimi griči in terasami, do skrivnostne reke Drave je kraj, ki odseva nebesa. Tukaj je leži destinacija Jeruzalem Slovenija, ki so jo pogumno in z velikimi pričakovanji oblikovale tri občine - Ormož, Sv.Tomaž in Središče ob Dravi.

Smo del Prlekije, dežele toplih, odprtih ljudi, znamo živeti, se veseliti in tudi jokati, če je treba, smo srčni in družabni ljudje s prirojenim smislom za humor in pri nas je vsak dobrodošel.

Stoteri vinski griči, na njih pa topoli (tukaj jih imenujemo palme), zaselki in posamezne hiše, tu in tam cerkvica ter nekdanje gosposke hiše – dvorci, ki s svojimi velikimi starimi kletmi pričajo o slavni vinarski tradiciji krajev okoli Jeruzalema.

Vino je vsekakor odlična in najbolj atraktivna podstat tukajšnjega turizma, a ob bok vinskim zgodbam se postavlja tudi pristna prleška kulinarika, ki se naslanja na lokalne sestavine in letne čase. Tradicionalna kulinarika je preprosta, pa vendar sila okusna in domača. Gospodinje tu že od nekdaj pečejo dobrote iz pšenične, ržene in ajdove moke – gibanice, pogače, postržjače, potice, kvasenice … 

Ko iščete namige za izlet, vsekakor pomislite na destinacijo Jeruzalem – Slovenija in pristno gostoljubnost tamkajšnjih domačinov. Na jugu in jugovzhodu področje zaokroža reka Drava, ki daje posebno mikroklimo in je raj za ptice, fototuriste, kolesarje, pohodnike, ribiče in vse, ki znajo uživati ob vodi, naši PZA-ji za avtodome so eni najlepših v Sloveniji. Razlogov za obisk je torej več …

Oktobra ko se končujejo trgatve, smo se naši ponudniki skupaj z lokalnimi skupnostmi in vsi domačini, ki čutijo s turizmom odločili odpreti svoja vrata, pokazati kdo smo in kaj imamo, pa naj gre za vino, kulinariko in bučno olje, rokodelstvo vseh vrst, športne aktivnosti in doživetja v naravi. Želimo navdušiti vse generacije in to vse dni v letu.

V prvih dneh novembra pa naši kraji dobesedno oživijo. Za nas je Martinovanje največji lokalni praznik, povezan s tradicijo, vinogradništvom in vinarstvom, povezan s hvaležnostjo in veseljem nad vsem, kar smo skozi leto pridelali in doživeli.

Čudovito je, ko to veselje lahko delimo z vami - obiskovalci od blizu in daleč. V prikazu običajev, kjer ne manjka šaljivosti, boste spoznali naš temperament, to kar smo prejeli od prednikov in kar nas tudi oblikuje.


Draga popotnica, dragi popotnik - ko nas obiščeš, boš začutil, da čas pri nas teče drugače …

Izpostavljamo:
25. 10. – 27. 10.: vikend odprtih vrat ponudnikov Destinacije Jeruzalem Slovenija
8. 9. 11.: Martinovanje v Ormožu