Živalski vrt, metro, ...

FOTO: (Brezupno) reševanje zadnjih »mumbajskih pljuč«

A.S.
7. 10. 2019, 10.36
Posodobljeno: 7. 10. 2019, 10.42
Deli članek:

Indijsko vrhovno sodišče je pozvalo k začasni prekinitvi sekanja dreves na gozdnem območju Mumbaja, potem ko so se protestniki med vikendom soočili s policisti.

Reuters
Zadnja "mumbajska pljuča" uničujejo zavoljo podzemne železnice.

Drevesa, ki so del zelenega pasu znanega kot Aarey (ali Aarey kolonija), sekajo, da bi sprostili pot novim tračnicam podzemne železnice. To je močno razjezilo tamkajšnje prebivalce, ki so s peticijami pozivali k razglasitvi Aareya kot zaščitnega območja. Naleteli so na gluha ušesa, sodišče je njihove prošnje in peticije zavrnilo, v petek so debla velikih dreves že začela padati. Načrtovali so, da bodo posekali 2185 dreves – po besedah oblasti jih je padlo okoli 1500, medtem ko protestniki pravijo, da je število višje. "Mesto nujno potrebuje hiter transportni sistem," je za BBC povedala Ashwini Bhide, generalna direktorica mumbajskega metroja. "Območje v Aareyu je najbolj primerno za gradnjo zaradi svoje velikosti, oblike in lokacije," je še dodala.

Aarey se razprostira na 1300 hektarjih: gre za gosto poraščene gozdove z jezeri. Leži v samem srcu Mumbaja. Lokalne skupnosti območju pravijo tudi področje »mlečne skupnosti«, saj so oblasti zemljišče dale oddelku za mlečni razvoj leta 1951. 

Lokalni prebivalci so med vikendom skušali preprečiti uničenje "mumbajskih pljuč" in se soočili s policisti. V protestih je bilo aretiranih 50 ljudi, policija pa je nato prepovedala javna zbiranja.

Vrhovno sodišče je prošnjam protestnikov prisluhnilo šele danes in ustavilo uničevanje mumbajskega zelenega pasu. Prav tako je oblastem indijske zvezne države Maharashtra, kjer se nahaja Mumbaj, naročilo, naj storijo kar je v njihovi moči, da bi zadržali status quo: to pomeni, da do gradnje metroja ne sme priti vse do 21. oktobra, ko bo sodišče zopet obravnavalo zadevo. Vsi aktivisti, ki so jih policisti priprli, so bili izpuščeni.

Že na začetku leta so v Mumbaju posekali 40 hektarjev gozda, da bi postavili živalski vrt. Protestniki menijo, da krčenju gozdov ni konca. Bojijo se namreč, da bodo poti sprostili zasebnim gradbenikom, ki bodo rade volje posegli tudi v Sanjay Gandhi nacionalni park, ki leži severno od Aareya. Oblasti mirijo in pravijo, da temu ne bo tako.

Reuters
50 protestnikov so priprli in jih nato izpustili.

Reuters
Protestniki so ustavili uničevanje zelenega pasu. Je prepozno?