Svet

Na protestu za neodvisnost Škotske več deset tisoč ljudi

J.P./STA
5. 10. 2019, 20.33
Posodobljeno: 5. 10. 2019, 20.33
Deli članek:

V škotski prestolnici Edinburgh se je danes zbralo na desettisoče ljudi, ki so se zavzeli za neodvisnost Škotske od Združenega kraljestva. Po navedbah poslanke Škotske nacionalne stranke (SNP) Joanne Cherry se je pohoda udeležilo kar četrt milijona ljudi.

Profimedia
Pohoda se je udeležilo kar četrt milijona ljudi.

Škotska premierka in vodja SNP Nicola Sturgeon, ki se protestnikom tokrat ni osebno pridružila, je sporočila, da je z njimi "v duhu". Kot je še tvitnila, "ni dvoma - neodvisnost prihaja".

Sturgeonova je že večkrat napovedala, da bodo v primeru izstopa Velike Britanije iz EU v roku dveh let na Škotskem organizirali referendum o neodvisnosti. Škotska premierka je sicer izrazila bojazen, da si britanski premier Boris Johnson želi brexit brez dogovora.

Med Londonom in Brusljem trenutno potekajo intenzivna pogajanja o morebitnem novem ločitvenem sporazumu. Najbolj sporno ostaja irsko varovalo. London je ta teden predstavil alternativni predlog za ureditev meje na irskem otoku, ki pa zaenkrat ni naletel na razumevanje.

Ta konec tedna so pogovori med predstavniki EU in Velike Britanije prekinjeni in naj bi se nadaljevali v ponedeljek. Evropska komisija medtem vztraja, da trenutni predlogi Londona "ne predstavljajo podlage za dosego dogovora".