Društvo Maus

Galov denar porabila za stanovanje in knjige, zdaj pa sta se oglasila še dva starša, ki sta jo ovadila

P.K.
5. 10. 2019, 20.20
Posodobljeno: 5. 10. 2019, 20.29
Deli članek:

Predsednici društva Maus po tem, ko smo jo zadnje dni večkrat soočili z obremenjujočimi dejstvi v zvezi s sumljivo organizirano dobrodelno akcijo, ni ostalo drugega, kot da prizna, da si je del zbranega denarja prisvojila.

Facebook
Nataša Švikart

Javnost je pretresena nad dogajanjem na Štajerskem. Tam je zadnjih sedem mesecev potekala akcija zbiranja sredstev za Gala, ki potrebuje 120.000 evrov za operacijo deformiranih rok v Ameriki.

Javnost je o namenih Nataše Švikart, predsednice društva Maus iz Maribora, podvomila, ker ni redno sporočala, koliko sredstev je že prišlo za Gala od SMS-donacij in nakazil na tekoči račun. To je bilo dovolj, da se je na družbenih omrežjih pojavilo več posameznikov z zapisi, ki so pozivali k bojkotu dobrodelne akcije za šestletnega fantka prek društva Maus.

Medtem je tudi Galova mama, Nataša Vrbnjak Šteflič, posumila, da nekaj ni v redu. Kot nam je povedala večkrat v zadnjih dneh, je Švikartova ni obveščala o višini zbranih sredstev, skrbela jih je blokada društvenega računa in komunikacija med njimi, ki da je bila pomanjkljiva. Menda se je Švikartova, tako nam je še zaupala Galova mama, tudi večkrat drla nanjo, ko se je zanimala za to, kako poteka akcija.

Obljubljala bančne izpiske

Včeraj smo poročali, da je težko reči, ali društvo z izvedbo humanitarne akcije in sredstvi iz njenega naslova ravna sporno. Da gre morda bolj za komunikacijske šume in nerodnosti, smo menili sprva, med novinarsko raziskavo pa smo izsledili skrb vzbujajoča dejstva.

Nataša Švikart nam je še včeraj zagotovila, da deluje transparentno. Nenehno je trdila, da nam bo z dokumentacijami in bančnimi izpiski dokazala, da je vse v redu, a se to kljub več pozivom kar ni zgodilo. Povedala nam je celo, da jim vsi, tudi mediji, delamo veliko krivico in škodo, saj da, »mi delamo tako, kot je prav; v petih letih, odkar obstajamo, smo pomagali že v veliko primerih«, je izjavila.

Blokada jo je izdala

Ko smo se poglobili v številke in preverili poslovanje društva skozi javno dostopne informacije, smo ugotovili, da je Maus lani posloval s kar visoko izgubo ter da sploh niso imeli statusa humanitarne organizacije. Zgovorna je bila tudi večdnevna blokada društvenega računa to poletje, ki je jasno nakazala, da je Galov denar, ki so ga zbrali do takrat; šlo je za okoli 30.000 evrov, nekam izginil, če bi namreč bil, se blokada ne bi zgodila.

Za naš včerajšnji prispevek o sumljivem primeru je izjavo dal humanitarec z visokim ugledom, Boris Krabonja, in tudi sam podvomil o namenih organizacije. Poudaril je, da vsaka humanitarna organizacija, ki okleva, da bi javno razkrila svoje poslovanje in finance, verjetno dela s figo v žepu.

Priznala je

In nato se je včeraj zgodilo. Nataša Švikart, predsednica društva Maus iz Maribora, je pod težo očitkov klonila. Najprej je svoje nezakonito dejanje priznala Galovi mamici, Nataši Vrbnjak Šteflič, nato še javnosti. Dejala je, da denarja ni ukradla, ampak si ga je »samo« izposodila. Gre za 29.000 evrov, ki da jih je porabila, da bi se izognila stanovanjski stiski, ker se je razšla s partnerjem. Nekaj denarja pa je porabila še za tiskanje knjig, saj se v društvu ukvarjajo tudi z založništvom. Galovi družini je obljubila, da bo denar vrnila v najkrajšem možnem času.

Še dva starša

Spletni portal 24ur danes poroča, da sta Švikartovo policiji prijavila še dva starša: mama dečka Marka Aberška in oče deklice Lane Beranič, Švikartova pa staršem dokumentacije noče pokazati. Denar so zbirali preko SMS sporočil in nakazil na račun društva, kar je dokazljivo, in v škatlah v trgovskih centrih po celi Sloveniji, za kar pa Beranič po poročanju omenjenega portala dvomi, da obstajajo natančni izpiski. Društvo je za Marka zbralo slabih 40.000, za Lano pa 20.000 evrov.

Beraniče je za 24ur povedal, da je od društva dobil 18.000 evrov. Oba starša sumita, da se je zbralo dosti več denarja.