Svet

Trump prepovedal izdajo vizumov tistim, ki si ne morejo privoščiti zdravstvene oskrbe

J.P./STA
5. 10. 2019, 21.07
Posodobljeno: 5. 10. 2019, 21.07
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal izvršni ukaz, ki bo prepovedal izdajo vizumov tistim, ki v prvih 30 dneh po vstopu v ZDA ne bodo imeli urejenega zdravstvenega zavarovanja ali ne bodo zmožni plačati stroškov zdravstvene oskrbe. Ukrep, ki ne bo veljal za prosilce za azil in otroke, bo začel veljati 3. novembra.

Reuters
Donald Trump

Ukrep tudi ne velja za turiste in poslovneže oziroma obiskovalce, ampak le tiste, ki nameravajo v ZDA živeti in delati dlje časa.

Trump je v ukazu zapisal, da se ameriški zdravstveni sistem že spopada z izzivi zaradi bolnikov, ki ne plačajo stroškov zdravstvene oskrbe. "Ameriška vlada pa težavo še poglablja s sprejemanjem na tisoče tujcev, ki niso dokazali, da so sposobni plačati svojo zdravstveno oskrbo," je še zapisal Trump.

Trumpova administracija želi preoblikovati sistem priseljevanja tako, da bodo sprejemali ljudi na podlagi več dejavnikov, kot so osebno premoženje, znanje jezika in podobno. Trump je kot dober zgled večkrat navedel kanadski sistem.

Vlada ZDA je septembra sporočila, da bo v trenutnem proračunskem letu 2020 sprejela le 18.000 beguncev, že prej pa je otežila vlaganje prošenj za azil.