Svet

Trumpova tirada vsebovala vse od opozoril pred državljansko vojno do obtožb o izdaji

S.R./STA
30. 9. 2019, 21.24
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je tudi danes zjutraj objavil številne tvite, tako kot to počne vse odkar so kongresni demokrati sprožili uradno preiskavo pred postopkom njegove odstavitve oz. impeachmenta. V enem omenja možnost državljanske vojne v ZDA, v drugem pa vodjo kongresnega odbora, ki vodi preiskavo, obtožuje izdaje.

Profimedia
Trump je tvital o državljanski vojni in kongresnika obtožil izdaje.

Že pozno sinoči je med drugim delil tvit pastorja s televizije Fox News Roberta Jeffressa, da so ameriški skrajno desni kristjani izjemno jezni zaradi nezakonitega poskusa odstranitve "tega" predsednika s položaja. "Če jim uspe (kar jim nikoli ne bo), bo to povzročilo prelome kot v času državljanske vojne, ki se ne bodo nikoli pozdravili". 

Današnje jutro je začel z znano trditvijo zadnjih dveh let in pol, da poteka največji lov na čarovnice v zgodovini ZDA, nato pa je preskočil na Kitajsko in menil, da gre Kitajski zaradi trgovinskih sporov zelo slabo, ZDA pa se pod vodstvom najbolj priljubljenega predsednika vzpenjajo v nove višave. 

Nato se je vrnil na pritožbo žvižgača o njegovem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki ga je zaprosil za uslugo, naj preiščejo sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna in zatrdil, da žvižgač ni vedel skoraj nič o telefonskem pogovoru. 

To po tem, ko je Trump dovolil objavo prepisa pogovora, sicer ni pomembno, ker je to, kar je zaskrbelo žvižgača, sedaj znano javnosti. 

Do Kitajske in nazaj

V naslednjem tvitu se je vprašal, ali bi bilo treba aretirati zaradi izdaje predsednika odbora za obveščevalne zadeve predstavniškega doma kongresa demokrata Adama Schiffa iz Kalifornije, ker je na zadnjem zaslišanju "prebral" telefonski pogovor med Trumpom in Zelenskim s svojimi besedami, ki so predsednika bolj očrnile. Schiff, ki sicer vodi preiskavo pred impeachmentom, je na koncu dejal, da je šlo za ponazoritev tistega, kar so Trumpove besede dejansko pomenile. 

Trump se je nato vrnil h Kitajski in se sam sebi zahvalil, da se ZDA končno zbujajo pred načrti Kitajske, da prehiti ZDA kot dominantna gospodarska in vojaška supersila. Kitajski je zaželel vesel rojstni dan, ob tem pa zatrdil, da ZDA zmagujejo. Največ smeha pa je pri političnih analitikih sprožil s tvitom: "Znova torej, ukrajinski predsednik je dejal, da ni (nič) bilo nič pritiska z moje strani. Primer zaključen!". 

Poplava tvitov se sicer s tem ni zaključila, ampak je Trump v nadaljevanju z velikimi črkami kritiziral spremembo pravil o žvižgačih tik preden je bila podana ta glede Ukrajine. 

Podpora

Pohvalil se je, da je delež Američanov, ki ga podpirajo, dosegel najvišjo raven od inavguracije (okoli 50 odstotkov). S takšno podporo se doslej ni mogel pohvaliti noben predsednik, ki je vodil državo v času ekonomskega razcveta, saj so bile podpore bistveno višje.

Trump glede podpore redno navaja le eno in isto anketo Rassmussen, ki odstopa od drugih. Ta anketa je leta 2016 pravilno napovedala njegovo tesno zmago, vendar pa je ista anketa hudo pogorela spet lani, ko je za skoraj deset odstotkov zgrešila zmago demokratov na vmesnih kongresnih volitvah. 

Nato je ugibal, da je impeachment le preventivni udarec demokratov, preden bodo začele prihajati na dan neke podrobnosti o tem, kako se je obnašala vlada predsednika Baracka Obame pred volitvami leta 2016. 

Trump trdi, da je le iskal korupcijo in spraševal zakaj Nemčija, Francija in drugi v EU niso storili več za Ukrajino. "Zakaj morajo vedno ZDA narediti toliko in dati toliko denarja za Ukrajino in druge države? Mimogrede, Bidnovi so bili skorumpirani," je tvitnil. 

Pred kratkim premorom je napadel priljubljeno tarčo - "lažne medije", ki menda nočejo pokrivati poslov Bidnovih v Ukrajini in na Kitajskem. Pri tem je ugibal, da so mediji morda celo bolj pokvarjeni kot so Bidnovi, čeprav naj bi bilo to težko.