JUNAK GASILEC

FOTO in VIDEO: Z masažo srca 67-letnemu dedku rešil življenje

Mihael Korsika
30. 9. 2019, 20.00
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 11.40
Deli članek:

Mladi prostovoljni gasilec Primož Kastelic z Vrha pri Višnji Gori je lani še kot 18-letni najstnik rešil življenje takrat 67-letnemu dedku Marjanu Grosu, ki je med podiranjem smreke doživel zastoj srca. Slednji je preživel brez posledic, čeprav je bil 13 minut brez kisika.

Sašo Švigelj
Primož Kastelic

Dobrodelno

Akciji Gasilec junak smo dodali dobrodelno noto, in sicer bomo pomagali gasilcem, poškodovanim v intervencijah, in njihovim družinam. Vabimo vas, da z SMS-sporočilom GASILEC5 na številko 1919 prispevate pet evrov za ustanovo Metoda Rotarja, ki pomaga omenjenim gasilcem in njihovim družinam tudi v primeru socialnih stisk.

Tretji kandidat v akciji Gasilec junak, Primož Kastelic, prihaja iz gasilske družine; danes je že študent, ko pa se je lani ob dedkovem zastoju srca premišljeno odzval, je obiskoval še srednjo šolo.

Zgodilo se je le še šest dni po tem, ko je dedek Marjan Gros praznoval 67. rojstni dan. Primož je popoldne kot po navadi prišel iz šole, ko se je dedek Marjan za hlevom pripravljal, da odide k sosedu podret smreko, ki sta jo pozimi poškodovala sneg in veter. Sosed ga je prosil za pomoč, saj se je bal, da bo drevo padlo na električni kabel v bližini, Primož pa se mu je pri tem pridružil.

Ubila bi ga lahko že motorna žaga

»Zažagal je kajlo, nato pa je šel na drugo stran drevesa, da bi začel podirati. Zdelo se mi je čudno, da je postavil motorko na tla. Pokleknil je in pogledal, kot da bi želel pogledati, kam bo padlo, nato pa je izgubil zavest,« se spominja Primož.

Kot je poudaril, je imel Marjan veliko srečo že pri tem, da je preživel sam padec, saj je glava pristala na tleh le deset centimetrov od lista še vedno delujoče motorne žage. To je sosed nato takoj umaknil stran.

»Dedek se ni odzival, le vsake toliko časa je lovil sapo. Najprej sva ga prestavila na trdno podlago, s trave na asfalt, kjer smo bili tudi na varnem pred smreko. Bilo je vse slabše, tempo, ko je lovil sapo, se je zmanjševal,« pripoveduje Primož, ki je po lastnih besedah takoj ugotovil, da gre za zastoj srca.

Sašo Švigelj
Primož Kastelic

Najprej je masažo srca začel izvajati sosed, a ker ni pravilno ravnal, je Primoža zaskrbelo, da bo dedku polomil rebra, zato je sam prevzel oživljanje. »Trajalo je deset minut, da so prišli prvi posredovalci. Eden naš in dva ali trije iz Višnje Gore z defibrilatorjem. Dva ali tri nize je bil priklopljen na napravo, ko je prišel tudi reševalec na motorju,« se spominja Primož. Marjan je bil brez kisika skupno približno 13 minut, in ko ga je reševalcem uspelo stabilizirati, so ga odpeljali v sobo za reanimacijo v ljubljanski klinični center.

»Vi ste bili že na oni strani«

V rešilcu so Marjana uspavali v umetno komo, nato pa so mu v bolnišnici vsadili dve žilni opornici. Po Primoževih besedah je imel dedek eno glavno žilo popolnoma zamašeno, druga je omogočala le minimalen pretok krvi. V bolnišnici je ostal pet dni, nato pa se je njegovo življenje brez posledic počasi vrnilo v stare okvire.

»Imel sem srečo, da je bil Primož z menoj, sicer bi imel hude posledice in bi bil hud invalid ali pa me ne bi bilo več,« je podaril Marjan, ki so mu zdravniki v bolnišnici povedali, da je imel veliko srečo. »Vi ste bili že na oni strani in vas je očitno bog poklical nazaj. Zahvalite se vnuku, da vam je rešil življenje, saj jih z druge strani pride zelo malo povedat, kako je na oni strani,« mu je dejal zdravnik. Marjan je Primožu v zahvalo in spomin podaril zlato verižico z obeskom in napisom »Hvala – Dedi, 2018«.

Sašo Švigelj
Primož Kastelic

Marjan je gasilec že praktično vse življenje, 35 let je bil tudi predsednik gasilskega društva. Pri gasilcih sta tako žena, obe hčerki, zet ter vnuk Primož. Slednjemu je znanje, ki ga je pridobil pri gasilcih, pomagalo rešiti dedkovo življenje.

Odločali boste o treh finalistih

Primož Kastelic je že tretji kandidat v akciji Gasilec junak. V prihodnjih tednih vam bomo predstavili preostale kandidate, ko se bodo zvrstili vsi, pa boste lahko prek glasovnic v našem časopisu oddali glas za svojega favorita, ki bo odločal o tem, kateri trije se bodo uvrstili v finale.