V stiski

Po smrti Karničarja: žena in otroci potrebujejo pomoč

P.K.
30. 9. 2019, 19.30
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 08.04
Deli članek:

Petra Karničar, srednješolec Izidor, osnovnošolca Lovrenc in Eva ter komaj triletni Martin so ostali sami. Stekla je akcija zanje, saj brez pomoči ne bodo zmogli vseh finančnih bremen.

Mediaspeed
Davo in Petra Karničar.

Šestinpetdesetletni Davo Karničar se je pred dvema tednoma smrtno ponesrečil pri gozdarskih opravilih na svojem posestvu na Zgornjem Jezerskem.

Ta slovenski alpinist, ekstremni alpski smučar, inštruktor, gorski reševalec, učitelj, trener smučanja in avtor knjig, predvsem pa ljubitelj gorništva in alpinizma je bil znan po veliko ekstremnih alpinističnih in smučarskih podvigih, med katerimi izstopa tisti iz leta 2000, ko se je kot prvi človek na svetu s smučmi spustil z najvišjega vrha sveta Mount Everesta.

Njegova delovna nesreča je močno pretresla javnost. Sploh bližnji so zatrepetali, saj so vedeli, da ima Davo osem otrok; trije so iz njegovega prvega zakona, ima še hčer z zunajzakonsko partnerico in štiri iz drugega zakona s Petro Karničar. Leta 2017 je alpinist v intervjuju za revijo Reporter dejal, da so štirje najstarejši otroci odrasle osebe, ki že same skrbijo zase, ostali štirje pa mlajši in ga strašansko potrebujejo.

Zaupali so mu

To so otroci iz drugega zakona, ko je bil Davo poročen s Primorko Petro. Rodili so se jima Izidor, ki danes hodi v srednjo šolo, Eva in Lovrenc, ki sta še v osnovni šoli, najmlajši Martin pa ima komaj tri leta. »Razmišljamo, da bi nekako pomagali njegovi družini. O tem se še pogovarjamo, a nekaj moramo narediti zanje. Jim biti v oporo, čustveno in tudi materialno,« je le dan po tragičnem dogodku za naš časnik še ves pretresen dejal Miha Kačič, njegov prijatelj, s katerim sta poseben odnos zgradila, ko je začel nastajati dokumentarni film o Karničarju.

Kačič je namreč režiser, ki je, da bi lahko Dava posnel pri njegovih podvigih, popolnoma spremenil svoj življenjski slog; se natreniral in ob tem drastično shujšal. Med snemanjem dokumentarnega filma, ki bo končan prihodnje leto, sta se izjemno zbližala. Dejal je, da ga je njegova smrt nadvse pretresla in da so zdaj v mislih predvsem z Davovo družino, ki jo je alpinist in ekstremni smučar oboževal. »Družina je tisto največ, kar imam. Zaradi njih vse to počnem. Oni me imajo bolj v polnosti, ker mi dovolijo, da delam tisto, kar rad delam. Hočem početi to, ker zaradi tega smo lahko fajn družina,« je večkrat dejal Davo Karničar in poudaril, da je izjemno pomembno tudi, da mu povsem zaupajo, ko gre v gore, sicer da tega ne bi počel.

Vsa družina aktivna

Tudi vsi otroci so zaradi Dava in žene Petre, ki je prav tako ljubiteljica gora, smučanja, teka na smučeh in drugih športov, precej aktivni. Vključno z malim Martinom, za katerega je Davo lani ponosen dejal, da je že stal na smučeh in je zelo gibčen.

Njihova izguba je nenadomestljiva in tragična, a pri nečem jim lahko pomagamo, se strinjajo tisti, ki družino pobliže poznajo. Ker je bil Davo tisti, ki je domov prinašal glavni dohodek, se je zdaj Petra z otroki znašla v stiski, zato se je krajevna enota Rdečega križa odločila pomagati Karničarjevim. »Naša glavna naloga je pomoč ljudem, ki so se znašli v stiski. Tokrat vas prosimo za pomoč družini Karničar z Jezerskega, saj je ob delovni nesreči življenje izgubil njihov oče in mož. Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Kranj, in krajevna organizacija RK Jezersko zato organizirata humanitarno akcijo zbiranja sredstev. Transakcijski račun za donacije je 07000-0000100776, sklic: 09-2019, pripis: Karničar,« so sporočili in se obenem vsem že vnaprej iskreno zahvalili za pomoč.