Po napadih na naftne objekte

Šef Nata zaskrbljen: "Iran destabilizira celoten Bližnji vzhod"

A.S./STA
17. 9. 2019, 08.50
Posodobljeno: 17. 9. 2019, 08.52
Deli članek:

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v prvem odzivu na sobotne napade na naftne objekte v Savdski Arabiji izrazil izredno zaskrbljenost zaradi nevarnosti naraščanja napetosti. Iran je obtožil, da destabilizira celoten Bližnji vzhod.

Reuters
Generalni sekretar zveze NATO, Jens Stoltenberg.

Vse strani je pozval k preprečitvi tovrstnih napadov, saj imajo lahko negativne posledice za celotno regijo. Ob tem je dodal, da "Iran podpira različne teroristične skupine in je odgovoren za destabilizacijo celotne regije".

K zadržanosti so vse strani v ponedeljek pozvale že Kitajska, Rusija in Evropska unija.

Odgovornost za napad so prevzeli hutijski uporniki v Jemnu, a ZDA so nemudoma obtožile Iran in ocenile, da so napadi z brezpilotnimi letali del prizadevanj Irana, da ogrozi globalni energetski trg. Ameriški obrambni minister Mike Esper je v ponedeljek tvitnil, da ameriška vojska v sodelovanju s partnerkami pripravlja odgovor na napad in obrambo mednarodnega reda, ki ga spodkopava Iran.

Predsednik ZDA Donald Trump je sicer nato znova dejal, da še niso povsem gotovi, da za napadi stoji Iran in da želijo pred kakršnimikoli akcijami dokončno potrditev. Zagotavlja, da se želi izogniti vojni z Iranom. Dejal je, da bodo Savdski Arabiji kot zaveznici ZDA pomagale pri odgovoru na napad. Zagotovil je, da kraljevini niso dali nobenih varnostnih zagotovil in da bo ta v katerikoli odgovor zelo vpletena, tudi kar zadeva financiranje.

Koalicija sunitskih držav, ki že nekaj let bombardira šiitske Hutije v Jemnu, je pred tem sporočila, da je bilo orožje, ki je bilo uporabljeno v napadu, izdelano v Iranu. To sicer ne bi smelo biti presenečenje, saj šiitski Iran oskrbuje svoje hutijske zaveznike v Jemnu, tako kot ZDA z orožjem in opremo zalagajo koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira jemenske vladne sile.

Iran zanika vpletenost v napad. Iranski predsednik Hasan Rohani je v ponedeljek dejal, da so Jemenci napad izvedli v samoobrambi, saj so stalna tarča letalskih napadov koalicije.

Napad na največjo rafinerijo na svetu Abkaik in drugo največje savdsko nahajališče nafte Kurais, kjer je posledično izbruhnil požar, je prepolovil proizvodnjo nafte Savdske Arabije in dvignil svetovne cene. Hutijci so napade na savdske cilje izvajali že prej, vendar pa še nikoli tako obsežnega. Savdijci sedaj skušajo čimprej obnoviti svoje kapacitete, vendar pa bo za njihovo obnovitev v celoti potrebnih najmanj več tednov, so za ameriško CNN povedali savdski predstavniki.

Ameriški uradniki sicer zalagajo svoje medije z informacijami na podlagi dobro obveščenih neimenovanih virov, ki krivdo pripisujejo Iranu. Imeli naj bi satelitske posnetke napadov, ki naj bi kazali, da so brezpilotna letala in vodeni izstrelki prišli s severa ali severozahoda, ne pa z juga, kjer leži Jemen.