Celjska zemlja

»Tla v Celju niso zastrupljena, so le onesnažena s težkimi kovinami«

Gašper Petovar
17. 9. 2019, 06.54
Deli članek:

Celje še danes čuti posledice nekdanje industrije in njenega onesnaževanja, ogromno stvari so z leti očistili, še vedno pa je ostalo mnogo svinjarije iz preteklih desetletij v zemlji, ker se je urbanizem rajnke SFRJ na onesnaženje požvižgal in so gradili tudi na območjih, kjer danes ne bi zasadili niti lopate.

Wikipedija / Bernd Thaller
Celje je zaradi nekdanje industrije onesnaženo s težkimi kovinami.

Posledica tiste urbanizacije je, da na onesnaženi zemlji stojijo tako naselja kot vrtci. Na Mestni občini Celje sicer trdijo, da tla v naseljih niso zastrupljena, »so pa na nekaterih območjih zaradi nekdanje industrije onesnažena s težkimi kovinami«. Torej če so onesnažena s težkimi kovinami, po mnenju celjskih občinarjev niso zastrupljena.

Raziskave za zdravje otrok

Pa vendar, zastrupljena ali onesnažena s težkimi kovinami, po mnenju marsikoga ne eno ne drugo ni primerno za otroško brezskrbnost in igro. No, zato so na celjski občini že leta 2007 naročili posebno raziskavo, s katero so želeli pridobiti strokovno oceno tveganja za zdravje otrok, ki se igrajo na vrtčevskih igriščih.

Celjski občini je aktivno priskočilo na pomoč ministrstvo za okolje in prostor, ki bo pomagalo, da zemlja ob vrtcih in okolici ne bo več onesnažena s težkimi kovinami.

»Takratno vodstvo Zavoda za zdravstveno varstvo Celje je v sklepni oceni raziskave zapisalo, da je prispevek k skupni obremenitvi z določeno kovino zanemarljivo majhen in da zaradi igranja na vrtčevskih igriščih ne prihaja do povečanega tveganja za zdravje otrok. V želji, da bi zagotovili še večjo varnost otrok, smo v sodelovanju s predstavniki vrtcev in celjske enote Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja pripravili protokol ravnanj pri igri otrok v peskovnikih in na igriščih, ki je še vedno v veljavi,« pojasnjujejo na občini.

Monitoring 2017 pokaže na kritične vrednosti strupenih snovi

Pred dvema letoma, 10 let po raziskavi, je občinska ekipa pod vodstvom Bojana Šrota, ki celjsko občino vodi že 21 let, naročila kontrolni monitoring stanja tal na igriščih celjskih vrtcev, iz katerega je izhajalo, »da so – z izjemo igrišča vrtca na Ljubečni ter igrišča vrtca na Polulah – na igriščih javnih vrtcev presežene opozorilne in kritične vrednosti kadmija, svinca in cinka« (na občini trdijo, da tla na Celjskem niso zastrupljena, čeprav sta kadmij in svinec strupena). No, po kontrolnem monitoringu leta 2017 so se odločili, da bodo »postopoma zamenjali zemljino na vseh javnih vrtcih, razen seveda na Ljubečni in na Polulah, kjer tak ukrep ni potreben«.

»Z denarjem občinskega proračuna smo najprej zamenjali zemljino na igrišču vrtca na Hudinji, lani pa še na igrišču vrtca na Aljaževem hribu in s tem otrokom zagotovili varno igro,« zadovoljno povedo na občini.

Na pomoč priskoči ministrstvo za okolje

Menjava zemljine oziroma vse zemlje je draga, zato se na občini niso branili ponudbe okoljskega ministrstva, da prevzame projekt. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) se, kot pojasnjujejo, zaveda perečega problema onesnaženosti zemljine nekaterih vrtcev v Celju. »MOP zagotavlja, da bo postopek izbora izvajalca sanacije dveh vrtcev končan v prihodnjem tednu in da bo sanacijo izvajal tisti ponudnik, ki bo med sanacijo in po njej zagotovil popolno varnost okolja in zdravja otrok.«

Na ministrstvu se zavedajo problematike onesnaženosti tal nekaterih vrtcev na območju Celja in si aktivno prizadevajo za rešitev »tega perečega problema ter za sistematično ureditev težave glede onesnaženosti tal tudi glede podobnih primerov«.

V Celju je še danes čutiti posledice industrije in urbanizma nekdanje skupne države.

Zdravje otrok in varovanje okolja je ministrstvo vzelo za prioriteto, predvsem vrtcev v Celju. »Otroška igrišča v Mestni občini Celje, ki so onesnažena, je ministrstvo z odredbo uvrstilo v prvo stopnjo obremenjenosti okolja zaradi onesnaženosti tal z nevarnimi snovmi.« Vrtce Mavrica in Zarja v Celju je ministrstvo s posebnim odlokom razglasilo za degradirano območje in zato določilo sanacijo z zamenjavo zemljine na omenjenih igriščih. »Za potrebe te sanacije je MOP letos opravil še eno analizo onesnaženosti tal v vrtcih. Na podlagi te analize pa je skupaj z Mestno občino Celje določilo prioritetni vrstni red sanacije vrtcev.« Ministrstvo je za pomoč celjski občini pri zagotovitvi brezskrbne igre predšolskih otrok zagotovilo skoraj 600 tisoč evrov.

Predšolske otroke v Celjski občini bo, kot kaže, kmalu res čakala brezskrbna igra na vseh njihovih igriščih, nekatera namreč niso zastrupljena, kot bi nemara kdo pomislil, ampak so, kot povedo na občini, onesnažena s kadmijem in svincem, ki pa sta strupena.