Abu Bakr al Bagdadi

Vodja Islamske države se je oglasil takoj po tistem, ko so mu zagrozili

R.T.
17. 9. 2019, 08.00
Posodobljeno: 17. 9. 2019, 08.03
Deli članek:

Le malo po tistem, ko so se Britanci zakleli, da bo bodisi zajet bodisi ubit, je po spletu zakrožilo njegovo sporočilo.

Profimedia
Abu Bakr al Bagdadi

Abu Bakr al Bagdadi, kolovodja Islamske države, velja za najbolj iskanega človeka na svetu. On je tisti, ki je leta 2014 razglasil kalifat, džihadisti pa so na krilih njegovih besed zajeli območja Sirije in Iraka. Ko so marca letos ostali brez večine ozemlja, se je za njim izgubila vsaka sled.

Medijska mreža Islamske države je včeraj objavila zvočni zapis sporočila, ki naj bi prišel od njihovega vodje. Slišati je mogoče, da se »dnevne operacije odvijajo na različnih frontah«, omenjena sta Mali in Levant. Al Bagdadi naj bi svoje sledilce pozval tudi, naj se še pet le upirajo in borijo ter osvobodijo zajete borce in ženske.

Še vedno grožnja

Britanski generalmajor Chris Ghika, najvišje kotirajoči Britanec v koaliciji pod ameriškim vodstvom, je zatrdil, da bodo z Al Bagdadijem, za čigar glavo je razpisanih dobrih 22 milijonov evrov nagrade, opravili, takoj ko izvejo, kje se nahaja. Ghika je dejal še, da je Al Bagdadijev vpliv z vsakim dnem manjši.

Po njegovih besedah je vse Iraku in Siriji še približno 10.000 borcev Islamske države, ker pomeni, da ta še vedno predstavlja grožnjo. In čeprav teroristična združba nima več denarja, kot ga je imela nekoč, ima še vedno dostop do orožja in financiranja.