Hipertrihoza

Zaradi kontaminiranega zdravila 17 dojenčkov zbolelo za sindromom volkodlaka

S.R.
28. 8. 2019, 11.18
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 11.26
Deli članek:

Število otrok, ki so v Španiji zboleli za sindromom volkodlaka, se je povišalo na 17. Vsega je krivo kontaminirano zdravilo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Dojenčki so zboleli za hipertrihozo. Gre za redko stanje, ki povzroča čezmerno poraščenost, tako imenovani sindrom volkodlaka. Hipertrihozo so sprva ugotovili pri 13 dojenčkih, do danes pa je število naraslo že na 17, poroča španski El Pais. Deset primerov so zabeležili v Kantabriji, štiri v Andaluziji in tri na območju Valencie.

Oblasti so sicer odgovorne našle že pred časom. Za nastalo situacijo je krivo zdravilo Omeprazol, v katerem so ugotovili prisotnost minoksidila, sicer aktivne snovi v zdravilih za alopecijo, avtoimunsko bolezen, ki povzroča izpadanje las in dlak. Po navedbah oblasti bi se lahko kontaminirano zdravilo, ki ga je izdelalo farmacevtsko podjetje Farma-Quimica Sur v Malagi, znašlo v več kot 30 lekarnah v Andaluziji. Španska agencija za zdravila in medicinske pripomočke je že 11. julija letos odredila odpoklic celotne serije tega zdravila, ki ga zdaj ni več na policah lekarn, a ga je veliko že končalo v domačih gospodinjstvih, zato so starše pozvali, naj bodo na to pazljivi. Če je otrok to zdravilo iz kontaminirane serije 11072/10/42 zaužil, naj starši otroka peljejo k zdravniku. 

Profimedia
Nekdaj so bili prisiljeni v delo v cirkusih.

Ljudje s hipertrihozo oziroma sindromom volkodlaka so bili v preteklosti pogosto tarča posmeha. Posledično so bili pogosto prisiljeni v delo v potujočih cirkusih. Ta praksa je zdaj bolj ali manj izkoreninjena, a je človeška narava najverjetneje ostala enaka, zato se še vedno s težavo sprehodijo po ulici, ne da bi pri tem pritegnili poglede zvedavih mimoidočih. Španski zdravniki so na srečo dejali, da se je rast dlak pri otrocih, potem ko so prenehali z jemanjem kontaminiranega zdravila, vrnila v ustaljene tirnice.