Tožilstvo je prejšnji teden v zaključku sojenja spremenilo obtožnico, tako da je Kalškovi namesto umora pripisalo uboj na mah, za kar je zagrožena mnogo nižja kazen. Obtožena je zatem priznala storitev kaznivega dejanja, tožilstvo pa je predlagalo kazen šest let zapora. 

Sodnik Danilo Obersnel se je odločil za eno leto nižjo kazen, ker je upošteval obtoženkino priznanje in obžalovanje tragičnega dogodka, prav tako tudi dejstvo, da je obtožena pred usodnim dnem veljala za vzorno hčer in doslej še ni bila kaznovana. Oprostil jo je plačila stroškov kazenskega postopka in ji podaljšal pripor do nastopa kazni. 

Sodišče je pri izreku kazni sledilo izpovedi obtožene, da je bila mati soodgovorna za nastalo situacijo. Do nasilnega dogodka so namreč vodile materine žalitve in obtožbe Ivice, da je kriva za bratov samomor nekaj dni prej. 

Zagovornik obdolžene Aleš Kolšek je z odločitvijo sodišča zadovoljen, zato se ne namerava pritožiti. "Mislim, da je izrečena kazen primerna," je povedal ob odhodu s sodišča. Tožilstvo bo o zadevi še premislilo. "Predlagana je bila nekoliko višja kazen, sodišče pa je ubralo kompromis. Počakali bomo na pisni odpravek sodbe in po njegovi preučitvi sprejeli odločitev o morebitni pritožbi," je dejal okrožni državni tožilec Izidor Rojs

ivica-kalšek
STA
Ivico Kalšek so obsodili na pet let zapora.

Udarci s polenom je niso ubili

Za modifikacijo obtožbe se je tožilstvo odločilo po zaslišanju obeh izvedencev na sodišču, še posebej patologa Rajka Kavalarja, ki je soglašal, da je lahko obtožena svojo 88-letno mati najprej zadavila in jo s polenom nekajkrat udarila po glavi šele, ko je ta bila že mrtva. Udarci po glavi torej niso povzročili smrti, zato ni osnove za očitek o umoru na zahrbten način.

Tudi mož, sin, hči in sestra obtožene so kot priče potrdili, da med Ivico in materjo nikoli prej ni bilo konfliktov in da sta bili močno navezani druga na drugo. Povedali so, da je bila vsa družina v tistem času močno pretresena zaradi bratovega samomora, Ivica pa da je po njegovi smrti še bolj pomagala materi kot prej. Nihče od njih zato ne more razumeti, kako je lahko prišlo do nasilja, ko pa sta bili mati in hči vedno v dobrih odnosih.

Po ocenah izvedenca psihiatrije Mladena Vrabiča je bilo obtoženkino dejanje posledica močne čustvene razdraženosti. 

Suvala jo je z berglo

Tragični dogodek se je zgodil 1. marca. Kot je v svojem zagovoru povedala obtožena, je zjutraj šla v lekarno po zdravila za svojo mater in jih ji nato odnesla na njen dom v Ošelju. Tam naj bi jo ta začela žaliti in obtoževati za bratovo smrt ter suvati z berglo proti njej. Prišlo je do prerivanja, pri tem pa je obtožena porinila mater, da je ta padla ob posteljo. 

"Ko sem jo položila na posteljo, sem jo zategnila s pasom od predpasnika okoli vratu. Sploh ne znam pojasniti, kaj točno se je zgodilo. Imela sem občutek, kot da sanjam in da se bom kmalu zbudila iz nočne more," je dejala. Nato naj bi stekla iz sobe in v predsobi našla poleno, s katerim je nato mater na postelji dvakrat udarila po glavi. Potem je poklicala reševalno službo in poskušala mater po njihovih navodilih oživljati, a starejši ženski ni bilo več pomoči.