Odvisnost

Slovenija po odvisnosti od uvoza nafte v vrhu evropskih držav

B.K.
28. 8. 2019, 10.35
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 11.09
Deli članek:

V letu 2017 so države članice Evropske unije v povprečju uvozile 87 odstotkov porabljene nafte. Večina držav članic uvozi skoraj vso porabljeno nafto, le ena država pa je bila neto izvoznica.

Profimedia
Fotografija je simbolična

18 držav članic je leta 2017 uvozilo približno toliko nafte kot so jo porabile v domači potrošnji, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Največja uvoznica je vila Estonija, ki je uvozila za 15 odstotkov več nafte, kot jo je v tistem času porabila. Na drugem mestu je s 104 odstotki uvožene nafte glede na porabo Malta, na tretjem pa že Slovenija, ki je uvozila za tri odstotke več od domače porabe.

Vso nafto so uvozile še Bolgarija, Ciper, Portugalska, Latvija in Luksemburg.

NA drugi strani lestvice so države, ki niso bile toliko odvisne od uvoza. V letu 2017 je bila Danska neto izvoznica nafte, na drugem mestu je Združeno kraljestvo s 35 odstotki uvožene nafte glede na domačo porabo, na tretjem pa Romunija z 61 odstotki.

Eurostat
Razmerje odvisnosti od uvoza nafte v EU.

Pod evropskim povprečjem sta še naši sosedi Hrvaška (77 odstotkov) in Madžarska (87 odstotkov) ter Švedska (uviozili so 84 odstotkov porabljene nafte).

Odvisnost od uvožene nafte se računa kot razmerje med neto uvozom in celotno letno domačo porabo te surovine.