Rdeči alarm

Kitajski se bliža "super" tajfun, ki že pustoši po Tajvanu in Japonski

S.R./STA
9. 8. 2019, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2019, 07.54
Deli članek:

Kitajski se približuje tajfun Lekima, ki bo po napovedih najhujši letos. Kitajske oblasti so zaradi tajfuna, ki naj bi vzhodno obalo Kitajske dosegel v soboto, razglasile najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti.

Twitter
Lekima z vetrovi s hitrostjo več kot 190 kilometrov na uro trenutno divja na Tajvanu, kjer je zahteval eno smrtno žrtev.

Lekima, ki je deveti tajfun v letošnji sezoni se je v sredo zvečer močno okrepil. Trenutno divja na Tajvanu, kjer je zahteval smrtno žrtev. Umrl je 64-letni moški, na katerega je padlo drevo. 

Z najbolj ogroženih območij na Tajvanu so evakuirali več kot 2500 ljudi, odpovedanih je več kot 500 letov, severno od mesta Taichung je prekinjen železniški promet. Na Tajvanu so zaradi tajfuna danes zaprte šole in uradi. Več kot 40.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, poročajo tuje tiskovne agencije. Lekima danes divja tudi na nekaterih otokih na jugu Japonske. 

Tajfun bo po napovedih vremenoslovcev v soboto dosegel kitajsko pokrajino Zhejiang. Oblasti so zato prebivalce vzhodne obale do Šanghaja že opozorile, naj se pripravijo na evakuacijo, v regijo so tudi že napotili ekipe reševalcev, ki bodo prizadetim v tajfunu nudile nujno pomoč.

Za vzhodni del reke Jangce ter Rumene reke so oblasti razglasile najvišjo stopnjo ogroženosti do prihodnje srede. Opozorilo velja tudi za pokrajini Jiangsu in Shandong. Ladjam za križarjenje svetujejo, naj preložijo svoj prihod v Šanghaj, železniški promet pa bo prekinjen ves konec tedna.