Razpad

Italijanska vlada tik pred razpadom, Salvini pozval k predčasnim volitvam

B.K./STA
8. 8. 2019, 21.23
Posodobljeno: 8. 8. 2019, 22.38
Deli članek:

Italijanski notranji minister in vodja desne Lige Matteo Salvini je danes po srečanju s premierjem Giuseppejem Contejem pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam.

Reuters
Luigi di Maio (levo) in Matteo Salvini sta v zadnjem času v slabih odnosih.

Italijanska vlada je že več mesecev tik pred razpadom. Novo krizo je sprožilo nesoglasje glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, čemur nasprotuje koalicijsko Gibanje pet zvezd. To je v senatu vložilo predlog za ustavitev gradnje, a je zgornji dom parlamenta na sredinem glasovanju predlog gibanja zavrnil.

Kljub grožnjam Salvinija lahko nove volitve razpiše le predsednik države. A je dal predsednik Sergio Mattarella že večkrat vedeti, da Italija potrebuje vlado, ki bo pripravila predlog proračuna in ga najkasneje do konca septembra posredovala Evropski uniji. Zato obstaja možnost, da bo predsednik imenoval tehnično vlado ter s tem predčasne volitve preložil na kasneje.

Salvini je sicer tehnično vlado danes že zavrnil in kot edino alternativo sedanji vladi navedel predčasne volitve.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je v odzivu dejal, da se ne bojijo predčasnih volitev. Prav tako je Salvinija, ki mu javnomnenjske raziskave kažejo visoko podporo, obtožil zavajanja in dodal, da se bodo Italijani slej kot prej obrnili proti njemu.

Italijanski mediji navajajo, da bi parlament o zaupnici vladi lahko glasoval 20. avgusta. Nato naj bi se v nekaj dneh po izglasovani nezaupnici razpustil parlament.