"Humanitarni vzgibi" trumpove administracije: priseljenske delavce vrnili otrokom

S.R./STA
9. 8. 2019, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2019, 07.21
Deli članek:

V ZDA so v četrtek izpustili na prostost več kot 300 od skupaj 680 priseljenskih delavcev, ki so jih v sredo aretirali v tovarnah za predelavo perutnine v ameriški zvezni državi Mississippi.

Profimedia
Trump in Melania.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ameriške službe za priseljevanje in carine (ICE) Bryan Cox, so jih izpustili iz humanitarnih razlogov. Po raciji so namreč številni otroci aretiranih ostali prepuščeni samim sebi, kar je v ameriški javnosti in tudi v demokratskem taboru sprožilo ostre odzive. Oblasti so pojasnile, da so številne prijete delavce izpustile, da bi lahko primerno poskrbeli za svoje otroke. 

Veliko so jih sicer morali izpustiti tudi zato, ker so uspeli dokazati, da imajo imajo dovoljenje za delo in bivanje. V sredo so namreč prijeli vse, ki niso mogli dokazati, da so državljani ZDA ali da imajo ustrezne dokumente. 

Priseljenci brez ustreznih dokumentov, ki so bili izpuščeni, so se lahko vrnili k svojim otrokom in bodo na prostosti počakali na zaslišanje pred imigracijskim sodiščem. Sredina racija proti nezakonitim priseljencem v Mississippiju je bila ena večjih v zgodovini ZDA, potekala pa je v petih tovarnah.