Tajno poročilo

Trump od jedrskega sporazuma z Iranom odstopil, da bi kljuboval Obami

B.K.
16. 7. 2019, 10.18
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 10.39
Deli članek:

Objavljeno tajno poročilo nekdanjega britanskega veleposlanika v ZDA razkriva resničen razlog, zakaj je Trump odstopil od jedrskega sporazuma z Iranom.

Reuters
Donald Trump in Barack Obama

Ameriški predsednik Donald Trump je od jedrskega sporazuma z Iranom enostransko odstopil oktobra lani. Več kot dve leti dolga pogajanja med Iranom, ZDA, Združenim kraljestvom, Francijo, Rusijo, Kitajsko, Nemčijo in Evropsko unijo je sprožil Trumpov predhodnik Barack Obama in ravno to naj bi aktualnega ameriškega predsednika najbolj bolelo.

To je namignil nekdanji britanski veleposlanik v ZDA Kim Darroch, ki je v lanskem tajnem poročilu britanskemu zunanjemu minustru Trumpovo odločitev označil za "diplomatski vandalizem."

V poročilu, ki ga je v nedeljo objavil britanski konservativni tabloid the Mail, veleposlanik Darroch namiguje, da je Trump od sporazuma odstopil zaradi "osebnih razlogov", ker ga je podpisal Obama,  ki mu Trump ideološko nasprotuje.

Ob tem je Darroch zapisal tudi, da ameriška administracija nima načrta "za naslednji dan" in, da je bilo že takrat jasno, da se ZDA ne bodo obrnile na zaveznice, niti jih ne bodo kontaktirale.

Veleposlanik je zaradi objave tajnega poročila že odstopil s položaja, ameriški predsednik pa ga je medtem označil za "zelo neumnega moža."

ZDA močno omejile gibanje iranskega zunanjega ministra v New Yorku

ZDA so sicer močno omejile gibanje iranskega zunanjega ministra Mohameda Džavada Zarifa, ki se mudi na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Reuters
Mohamed Džavad Zarif

Potem ko so ZDA pred nekaj tedni zagrozile z uvedbo sankcij proti Zarifu, je ameriški državni sekretar Mike Pompeo v ponedeljek izjavil, da so iranskemu zunanjemu ministru sicer izdali vizum, vendar pa so mu prepovedali gibanje zunaj območja šestih ulic od iranske misije pri ZN v osrednjem delu Manhattna.

ZN so ob nenavadno strogih ukrepih za vodjo iranske diplomacije izrazili zaskrbljenost.

Zarif bo v sredo govoril na Ekonomskem in socialnem svetu ZN, ki organizira srečanje na visoki ravni o trajnostnem razvoju.

Kljub omejitvam gibanja poskuša Zarif izkoristiti obisk na ZN za predstavitev iranskih stališč ameriškim edijem. Iranska misija je tako na Twitterju objavila fotografije Zarifa, ki daje intervju za televizijski kanal NBC News, pa tudi za britanski BBC.