Mediacija

Nemčija panična zaradi spora med Iranom in ZDA

B.K.
23. 5. 2019, 10.12
Posodobljeno: 23. 5. 2019, 10.22
Deli članek:

Nemška vlada v Teheran pošilja visokega diplomata, ki bo mediiral v sporu med sovražnima državama.

Profimedia
Nemški zunanji minister Heiko Maas je zaskrbljen nad situacijo v Perzijskem zalivu.

Spor med Iranom in Združenimi državami Amerike nemškim politikom ne pusti spati. Nemška vlada je zato v Teheran napotila visokega diplomata Jensa Plötnerja, sicer sekretarja za politiko na nemškem zunanjem ministrstvu, da bi mediiral v sporu med državama, poroča nemška radiotelevizija DW.

Plötner se bi naj kmalu sestal z namestnikom iranskega zunanjega ministra Seyedom Abbasom Argachijem, enim izmed pogajalcev pri jedrskem sporazumu med Iranom ter ZDA, Veliko Britanijo, Nemčijo, Francijo, Kitajsko in Rusijo.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump je jeseni ZDA enostransko in nezakonito izvzel iz jedrskega dogovora in s sankcijami znova pritisnil na Iran.

Nemško zunanje ministrstvo je politični spor med Teheranom in ZDA ter njenimi arabskimi zaveznicami označilo za "nedvomo resno". "Obstaja velika možnost, da se stanje zaostri – denimo zaradi nesporazuma ali nesreče," so sporočili iz zunanjega ministrstva in dodali, da je v takšni situaciji politični dialog "velikega pomena".

Reuters
Iranski vrhovni voditelj Ajatola Hamenej je predstavnik klerikalne struje, ki vse bolj pritiska na zmerno vlado.

Nemčija se trudi rešiti jedrski dogovor z Iranom, iz katerega so jeseni enostransko in brez zadostnega razloga izstopile ZDA. Iran, ki je po izstopu ZDA spet občutil težo hudih gospodarskih sankcij, izgublja potrpljenje. Zmerna vlada iranskega predsednika Hasana Rohanija se zato vse bolj vdaja pritiskom klerikalne opozicije, ki ameriško dejanje ocenjuje kot izdajo in grožnjo, zaradi česar se želi vrniti na pot izdelave lastnega jedrskega orožja. Teheran je evropskim partnericam zato postavil rok do 7. julija, da ponovno vzpostavijo okvir dogovora, sicer bodo prenehali s spoštovanjem dogovorjenih omejitev.

Profimedia
Iranski predsednik Hasan Rohani je del reformistične struje v iranski politiki. Trumpov izstop iz sporazuma gre na roko njegovim konzervativnim tekmecem, ki zagovarjajo konflikt z ZDA.

Medtem ZDA vse bolj agresivno pritiskajo na Iran. V začetku meseca je v bližino iranske obale priplula ameriška letalonosilka s pripadajočo bojno skupino, ameriško obrambno ministrstvo pa naj bi prav tako načrtovalo napotitev novih 10.000 ameriških vojakov v baze na Bližnjem vzhodu, kjer bi v pripravljenosti čakali na morebitne iranske grožnje, kakor jih razumejo ZDA.