Moč pogovorov

Trump umaknil sankcije proti Severni Koreji, pritisnil na Venezuelo in Iran

B.K.
23. 3. 2019, 09.48
Posodobljeno: 23. 3. 2019, 09.54
Deli članek:

Predsednik ZDA Donald Trump je v petek tvitnil, da je razveljavil zadnje sankcije svoje vlade proti Severni Koreji.

Profimedia
Donald Trump

Trumpova tiskovna predstavnica je pojasnila, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Un Trumpu všeč in meni, da sankcije niso potrebne. Ni sicer jasno, za katere sankcije gre, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Finančno ministrstvo ZDA je v četrtek naznanilo sankcije proti dvema kitajskima ladjarskima podjetjema zaradi kršenja sankcij proti Severni Koreji. Najava je bila pospremljena z resnim besednjakom svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona o pritisku na Pjongjang zaradi jedrskega programa, kot se za sankcije spodobi. To so bile prve nove sankcije po propadlem vrhu med Trumpom in Kimom v Vietnamu.

Profimedia
John Bolton

Bolton je bil sicer oster tudi proti Venezueli, ki jo Združene države Amerike vedno bolj stiskajo s finančnimi in trgovinskimi sankcijami. Vlada venezuelskega predsednika Nicolasa Madura tako zdaj ne more več dostopati do profitov lastnih podjetij v tujih državah ter do zlatih rezerv, ki so shranjene v tujih, zahodnih bankah.

Trumpov svetovalec je v petek zagrozil tudi z »vsemi možnostmi,« ker je venezuelska policija pridržala Roberta Morrera, svetovalca samooklicanega venezuelskega začasnega predsednika Juana Guaidoja, zaradi sumov načrtovanja terorističnega napada. Bolton, ki je znan vojni hujskač, je v svojem govoru omenil tudi »varnost« vseh 50.000 Američanov, ki živijo v Venezueli, kar je v preteklosti že bil izgovor ZDA za vojaško intervencijo v karibski državici Grenadi leta 1983, poroča ruska televizija RT.

Ob tem je ameriški državni sekretar Mike Pompeo v petek oznanil nove sankcije tudi proti 14 ljudem in 17 korporacijam povezanim z Iranom. Sankcije so najbrž odgovor na izjave iranskega religijskega voditelja Ajatole Alija Kameneja, ki je v četrtek dejal, da bo Iran še naprej razvijal svoje obrambne zmožnosti.