Borovci izginjali v ognjenih zubljih

VIDEO in FOTO: Na Zrćah izbruhnil velik požar, evakuirali 10.000 ljudi

A.S.
16. 7. 2019, 07.29
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 12.34
Deli članek:

Na plaži Zrće je ponoči okoli 1.30 ure izbruhnil velik požar. Ognjeni zublji so zajeli gost gozd, gasilcem so bila v pomoč pri gašenju tudi letala. Evakuirali so 10.000 ljudi, hrvaški mediji pa o poškodbah ne poročajo.

Facebook
Na Zrćah se je odvijal glasbeni festival Fresh Island.

Požar je izbruhnil med naseljem Caska in nočnim klubom Calypso (najstarejši klub na plaži Zrće), v katerem se je zabavalo več sto mladih obiskovalcev. Na terenu so bile številne gasilske enote, evakuirali pa so 10.000 ljudi. Tam se je namreč odvijal Fresh Island glasbeni festival, ki naj bi trajal do petka. Gasilci so postavili zaščitno ograjo, delo pa jim je otežila močna burja. Ogenj naj bi, po pisanju hrvaških medijev, goltal gozd, ki je gosto poraščen z borovci. Požar je zajel najmanj šest hektarjev gozda, več kot 60 gasilcev pa je preprečilo, da bi poškodoval gostinske objekte na plaži ter bližnjo transformatorsko postajo. Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković je napovedal, da bodo dežurni gasilci območje opazovali tudi prihodnjo noč, da bi preprečili morebiten nov izbruh požara, zaradi katerega so morali minulo noč evakuirati tisoče obiskovalcev glasbenega festivala Fresh Island.

"Požar velikih razsežnosti, pihala je namreč močna burja, so gasilci uspeli omejiti. Ogenj je pod kontrolo, velike nevarnosti več ni," je za N1 povedal župan Ante Dabo. Za 24sata je komentiral tudi evakuacijo ljudi: "Lahko si mislite, kako je bilo - noč, burja, toliko ljudi. Sprva smo mlade evakuirali na sosednjo plažo, proti jutru, ko je bil požar pod nadzorom, pa smo začeli z evakuacijo v mesto Novalja". 

Požar se je razširil do ceste med krajema Pag in Novalja, zato je bil začasno prekinjen promet na cesti Novalja-Kolan. Kot piše 24sata, ni nihče poškodovan. Bralec S.O. nam je povedal:  "Jaz sem v Gajacu, 2 kilometra stran. Tu se ni čutilo histerije. Zjutraj so nebo preletavala gasilska letala. Okoli osme ure se je vse umirilo. V sami Novalji pa je bila res gneča, ogromno mladih."

Nekateri tujci so se na družbenih omrežjih pritoževali nad organizacijo in reakcijo oblasti po požaru. Trdijo, da so bili sedem ur, potem ko je izbruhnil požar, še vedno v bližini plaže."Če so nas že evakuirali, zakaj so bili nekateri klubi na plaži še vedno odprti?! Šli smo nazaj v apartma in hodili 40 minut, ker se avtobusi, v katerih smo čakali, niso premaknili,"glasi en od komentarjev. "Pustili ste nas sredi ničesar, med ljudmi, ki ne govorijo angleško," so razočarano napisali tuji obiskovalci po evakuaciji in dodali: "Vrnite nam naš denar!". Lokalne oblasti na Pagu bodo sicer že danes v dogovoru z gasilci in policijo preučile možnost, da bi se festival nadaljeval že drevi.

Med meščani krožijo govorice, da naj bi bil požar podtaknjen, policija pa teh trditev zaenkrat ne želi komentirati. 

Tudi hrvaški gasilci so sporočili, da sta jim bili v pomoč dve letali za gašenje Canadair CL-415, potem se jim je v boju proti ognjenim zubljem pridružilo še tretje.