Ostre kritike

Ogorčenje nad Trumpovo politiko zavračanja azila migrantom

A.S./STA
16. 7. 2019, 07.11
Posodobljeno: 16. 7. 2019, 07.11
Deli članek:

Nova politika ameriške vlade o zavračanju pravice do azila migrantom, ki v ZDA pridejo skozi tretjo državo, je naletela na ostre kritike skupin za človekove pravice in napovedi tožb. Vlada predsednika Donalda Trumpa želi s tem preprečiti vstop v državo predvsem migrantom iz Srednje Amerike, ki pridejo preko Mehike.

Reuters
Donald Trump

Pravosodni minister William Barr je dejal, da so ZDA zelo velikodušna država, vendar pa je sistem preobremenjen in ne vzdrži velikega navala migrantov. Po Barrovih besedah so novo politiko uvedli, da preprečijo izkoriščanje sistema s strani ekonomskih migrantov.

"Nova politika, če ne bo padla na sodiščih, bo povsem odpravila pravico do azila za tiste na južni meji. Nobenega dvoma ni, da je povsem nezakonita," je izjavil odvetnik Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU) Lee Gelernt.

Ameriška zakonodaja dovoljuje vložitev prošnje za azil ne glede na to, kako prosilec prestopi mejo. Izjema je le, če pride iz države, ki velja za varno, kar pa se določa z bilateralnimi sporazumi in ZDA imajo tak sporazum le s Kanado, z Mehiko pa ne.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je dejal, da njegova država, ki je prav tako preobremenjena s prosilci za azil, nasprotuje vsem ukrepom, ki to pravico omejujejo.

Ustavno sodišče Gvatemale je medtem v ponedeljek vladi prepovedalo, da z ZDA sklene sporazum o varni državi, kar bi pomenilo, da bi morala Gvatemala migrantom iz Salvadorja in Hondurasa ali drugih držav preprečiti pot v ZDA oziroma sprejeti nazaj zavrnjene migrante.

Migranti iz Srednje Amerike, ki v ZDA prosijo za azil, trdijo, da so jim v domovini ogrožena življenje. Ženske bežijo skupaj z otroci pred nasiljem v družini, moški pred nasiljem tolp, vsi skupaj pa pred skorumpiranimi vladami in tolpami.

Migranti, ki prestopijo mejo v ZDA, avtomatično zaprosijo za azil in sodišča jih potem načeloma izpustijo na prostost, dokler se njihov primer ne reši. Vendar pa imajo imigracijska sodišča trenutno kar 800.000 zaostalih primerov in številni ne bodo prišli na vrsto več let. 

Trump je že hotel zanikati pravico do azila vsem, ki prestopijo mejo na nezakonit način mimo mejnega prehoda. Prav tako je hotel vse zapreti, dokler njihovih prošenj za azil ne rešijo. Sodišča so te ukrepe doslej blokirala in Trumpovi nasprotniki pričakujejo, da bo podobno tudi z novo politiko zavračanja azila.