Libija

Štirideset mrtvih v letalskem napadu. "Preživeli jokajo, so v šoku"

G.G./STA
3. 7. 2019, 08.05
Posodobljeno: 3. 7. 2019, 08.16
Deli članek:

Iz nemirne Libije poročajo o letalskem napadu in najmanj 40 mrtvih.

Reuters
Razdejanje po napadu na migrantski center.

Izstrelki so prileteli na migrantski center v predmestju Tripolija. Umrlo je najmanj 40 ljudi, več kot 70 je ranjenih. Na območju sicer deluje vojska mednarodno priznane libijske vlade, ki za napad krivi uporniške sile (LNA) generala Halife Haftarja, ki že tri mesec skuša zavzeti Tripoli.

Sile LNA so sicer v ponedeljek napovedale letalske napade na Tripoli, češ da so izčrpali "tradicionalna vojna sredstva". Zanikali pa so, da bi izvedli torkov napad na center.

Libijski zdravnik Khalid Bin Attia je na kraju napada pomagal poškodovanim. »Migrantski center je uničen. Preživeli jokajo, so v šoku. Bilo je grozljivo,« je dodal Bin Attia.

V zadnjih letih je Libija postala glavno izhodišče za begunce in migrante iz Afrike, ki v begu pred vojnami in revščino želijo preko Sredozemskega morja priti v Evropo. Libijska obalna straža mnoge prestreže na morju, tako da je na tisoče nezakonitih migrantov in prosilcev za azil v centrih za pridržanje, kakršen je v Tajouri. Aktivisti opozarjajo, da so razmere v teh centrih nevarne in nečloveške