Bilanca včerajšnjega neurja

FOTO in VIDEO: Drla voda, klestila toča, veter podiral drevesa in odkrival strehe

J.P./STA
3. 7. 2019, 07.31
Posodobljeno: 3. 7. 2019, 10.15
Deli članek:

Druga polovica včerajšnjega dneva je v večjem delu države minila v znamenju silovitih padavin in močnega vetra.

Facebook Neurje.si/R.H.
Prizor iz Gornjega Doliča

Po poročanju STA so na upravi za zaščito in reševanje do 18. ure zabeležili 58 nesreč, ki so bile posledice neurja. Meteorna voda je zalila nekaj objektov, nevšečnosti je povzročal tudi močan veter. Ponoči je nehalo deževati.

Poškodovani električni vodi, lipe, voda odnesla most, ...

V občinah Beltinci, Brezovica, Domžale, Kamnik, Komenda, Kranj, Ljubljana, Lukovica, Mislinja, Murska Sobota, Nazarje, Postojna, Prebold, Slovenj Gradec, Šenčur, Tržič, Vrhnika in Zagorje ob Savi so zaradi težav, povezanih z neurjem, posredovali gasilci. Meteorna voda je zalila prostore stanovanjskih objektov, osnovne šole in več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa, jumbo plakate in odkril nekaj streh stanovanjskih in gospodarskih objektov, poroča uprava za zaščito in reševanje. V Šempetru je zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša, ogenj je uničil ostrešje.

Tudi za danes in jutri meteorologi napovedujejo krajevne plohe in nevihte. V petek bo povečini sončno in spet nekoliko bolj vroče. Na Arsu pa opozarjajo tudi na povečano verjetnost požarov v naravnem okolju na Primorskem.

Veter je v Ljubljani na več lokacijah odkril strehe, voda pa je zalila več kleti. Kot so zapisali gasilci Gasilske brigade Ljubljana, so zaradi neurja imeli polne roke dela: petkrat so morali nuditi tehnično pomoč zaradi delno odkritih streh, štirikrat so morali na teren zaradi podrtih dreves, prav tolikokrat tudi zaradi meteornih voda, po enkrat pa zaradi požara elektro omarice in plamenov v naravi. V Domžalah je voda zalila več kleti, veter pa poškodoval električne vode. Ta je preglavice povzročal tudi v Ivančni Gorici, kjer je odkril več streh in odlomil dve lipi v drevoredu, ki vodi do tamkajšnjega vzgojno-izobraževalnega centra. Drevored je sicer bil zasajen ob 10. obletnici pobratenja med Ivančno Gorico in Hirschaidom. Gasilci so na območju Kamnika nudili pomoč pri črpanju vode iz poplavljenih objektov ter odstranjevanju podrtih dreves.

Na območju Občine Mislinja so se popoldne že drugič v tednu in pol spopadali s posledicami hudega naliva, klestila je tudi toča. Voda je zalila več kleti in garaž, narasli vodotoki so poplavljali ceste, njive in travnike, ki so jih kmetje v glavnem šele za silo uredili po ujmi prejšnjo soboto, je za STA povedal mislinjski župan Bojan Borovnik. Na območju občine se je sprožilo več plazov, voda pa je odnesla tudi manjši most, tako da dve stanovanjski hiši nimata dovoza. Gasilci po županovih besedah v glavnem zaključujejo intervencije, so pa na terenu še delavci komunalnega in cestnega podjetja ter zasebniki, ki so priskočili na pomoč z gradbeno mehanizacijo.

Gornjemu Doliču so jo poleg toče, ki je več kot 10 minut uničevala vrtnine in poljščine, zagodli še narasli hudourniški vodotoki, ki so poplavili izpostavljene dele. Toča je klestila tudi v Prvencih v okolici Ptuja, padala je več kot 15 minut, ter Žalcu. O ledenih projektilih so poročali tudi iz širšega območja Idrije in Murske Sobote.