Boj za stolčke

FOTO: Po štirih urah pogajanj še vedno brez imen za vodilne položaje v EU

B.K.
21. 6. 2019, 12.30
Posodobljeno: 21. 6. 2019, 12.39
Deli članek:

"Še papeža izvolijo hitreje," se je po sestanku pošalil irski premier Leo Varadkar.

Reuters
Po štirih urah razprave so evropski voditelji ugotovili, da se v ničemer ne strinjajo.

Voditelji držav članic Evropske unije se niso uspeli dogovoriti kdo bo zasedel vodilne funkcije v institucijah EU, poroča finančni časnik Financial Times. Prosta so mesta za predsednike Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in Evropske centralne banke.

Razprava je bila sicer osredotočena predvsem na pozicijo predsednika Evropske komisije. Največja politična družina v Evropskem parlamentu, desno-sredinska Evropska ljudska stranka, je štiri ure, kolikor je trajal sestanek, vztrajala na svojem tako imenovanem 'Spitzenkandidatu' Manfredu Webru. A predstavniki drugih dveh velikih političnih družin – liberalcev ter socialistov in demokratov – so bili jasni. Weber stolčka prvega evropskega komisarja ne bo videl.

Profimedia
"Še papeža izvolijo hitreje," se je pošalil irski premier Leo Varadkar.

"Mislim, da moramo v naslednjih tednih predlagati ljudi, ki imajo potrebne kvalifikacije, da bodo lahko opravljali to nalogo. Imeti morajo torej potrebne izkušnje v zasebnem in političnem življenju," je po koncu sestanka dejal francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar stranka je del evropskih liberalcev.

Profimedia
Francoski predsednik Emmanuel Macron.

Vedno spravljivi predsednik Evropskega sveta v odhodu Donald Tusk pa je na koncu priznal, da "ni bilo potrebne večine za nobenega od kandidatov." Poleg Webra sta se za najvišjo pozicijo v EU potegovala še kandidatka liberalcev Margrethe Vestager ter kandidat socialistov Frans Timmermans.

Profimedia
Zaskrbljeni Donald Tusk.

Med razpravo o prihodnjem vodstvu EU naj bi si več krepkih izmenjala nemška kanclerka Angela Merkel in nizozemski premier Mark Rutte. A po večerji je Merklova stopila korak nazaj in dejala, da morajo vse strani spoznati, da bo pridobitev dovoljšnje podpore za kateregakoli kandidata ali kandidatko, težavna.

Profimedia
Najbolj naj bi si v lase skočila nemška kanclerka Angela Merkel in nizozemski premier Mark Rutte.

Pogajanja naj bi se nadaljevala prihodnji teden, ob robu vrha G20 v japonski Osaki. Tam bodo prisotni voditelji Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Španije in Združenega kraljestva.