Obisk

"Nepremagljivo prijateljstvo" Severne Koreje in Kitajske

B.K./STA
21. 6. 2019, 10.55
Posodobljeno: 21. 6. 2019, 10.57
Deli članek:

Kitajski predsednik Ši Džinpin se je mudil na dvodnevnem obisku v Severni Koreji. S severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom se na pogovorih v Pjongjangu zavzela za poglobitev sodelovanja med državama.

Profimedia
Ši džinpin in Kim Džong Un

V četrtek, prvi dan obiska kitajskega predsednika, sta se voditelja strinjala, da je v obojestranskem interesu, da državi zaradi "resnih in zapletenih sprememb" v svetu in regiji poglobita medsebojno sodelovanje.

Ši je ob tem pozval tako Pjongjang kot Washington, naj obnovita pogajanja o denuklearizaciji Korejskega polotoka, ki so propadla po neuspelem vrhu v Vietnamu februarja letos. Kim sicer vztraja, da so zdaj na potezi ZDA, od katerih pa še ni dobil "pozitivnega odgovora".

Profimedia
Kim je Šija sprejel na letališču v Pjongjangu.

Kim je kitajskemu kolegu drjal, da je njegov obisk dokaz svetu o "nepremagljivem in trdnem prijateljstvu med Severno Korejo in Kitajsko."

Ši je prvi kitajski predsednik po 14 letih, ki je obiskal Severno Korejo. Njegov obisk velja tudi za nov znak otoplitve odnosov med državama, ki sta obe tarči pritiskov ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Profimedia
Sprejem kitajskega predsednika v Pjongjangu.

Odnosi med Kitajsko in Severno Korejo, zaveznicama še iz časov hladne vojne, so se v preteklosti poslabšali zaradi jedrskih poskusov Pjongjanga in kitajske podpore sankcijam Združenih narodov proti Severni Koreji. Ši in Kim si v zadnjem času prizadevata za izboljšanje dvostranskih odnosov med državama. Kim je tako lani Kitajsko obiskal kar štirikrat.

Profimedia
Sprejem